BiH drugi put obilježava Dan sigurnijeg interneta: Prosječna ocjena znanja 36

07.02.2012. 12:47 / Izvor: eKapija.ba
BiH drugi put obilježava Dan sigurnijeg interneta: Prosječna ocjena znanja 36

Danas se po drugi put u Bosni i Hercegovini obilježava Dan sigurnijeg interneta 2012. zahvaljujući angažmanu neformalne koordinacione grupe u sastavu: Ministarstvo sigurnosti BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Save the Children Norway SEE, Oneworld - platforma za jugoistočnu Evropu, Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus i Microsoft BiH. Namjera je putem kontinuirane edukacije i nizom korisnih savjeta povećati sigurnost djece i odraslih dok se koriste internetom.

U znak podrške Danu sigurnijeg interneta 2012., kojeg organizuje Insafe, evropska mreža centara za promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladim ljudima, Microsoft je objavio i rezultate svog istraživanja Microsoft Computing Safety Index (MCSI).

Istraživanje MCSI je sprovedeno u 27 zemalja na uzorku od 11 000 korisnika od kojih je njih 78% pokazalo znanje o osnovama zaštite na internetu ali su puno manje upoznati sa načinima zaštite od cyber kriminala kao što su krađa identiteta ili otvaranje nametnutih linkova koji se pojave dok su na internetu. Više od pola ispitanika, čak njih 56%, nije upoznato sa načinima prevencije krađe identiteta, a čak 73% ispitanika nisu svjesni značaja zaštite njihove online reputacije. Prosječna ocjena znanja o on-line zaštiti svih ispitanika u 27 zemalja je 44.

Za Bosnu i Hercegovinu prosječna ocjena znanja je 36, a podaci iz zemalja iz okruženja ne izgledaju puno bolje, tako je prosječna ocjena u Crnoj Gori 38, Sloveniji 43, a u Italiji 39.

"MCSI rezultati za nas u Microsoft-u predstavljaju podstrek da nastavimo sa širenjem informacija prema pojedincima, djeci, mladim ljudima, roditeljima i da im pomognemo u stvaranju sigurnijeg digitalnog okruženja", izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH i dodala da samo kontinuiranom edukacijom korisnika možemo postići željenu sigurnost digitalnog okruženja i pomoći u prebacivanju rizika interneta sa tehničkog na društveni problem.

"Cilj ovog istraživanja je podsjetiti sve korisnike na korištenje alata, informacija i smjernica koje su na raspolaganju u Microsoft-u i drugim IT kompanijama", istakla je ona.

Internet igra ključnu ulogu u životu djece i mladih ljudi, a postao je nezaobilazan način komunikacije. Nove tehnologije su sastavni dio njihove svakodnevnice jer nude fantastične prilike za razmjenu informacija, učenje, sklapanje prijateljstava ali mogu biti i riskantne. Upravo ovo je glavni razlog zašto je mladim ljudima potrebna pomoć pri ulasku u digitalni svijet i nadati se da roditelji u potpunosti razumiju neophodnost da ih pri tome podrže. Najbrži način da saznaju sve neophodne korake je posjeta web stranicama www.sigurnodijete.ba, za čiji sadržaj je zadužena humanitarna organizacija "Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS" (MFS-Emmaus) i koji se popunjava uz pomoć ostalih članica neformalne koordinacione grupe.

"Stranice su nastale s ciljem da na jednom mjestu ponudimo sve informacije i savjete za sigurnije surfanje internetom kako za djecu različitih uzrasta, tako i za odrasle. Na www.sigurnodijete.ba se pored informacija o zaštiti na internetu mogu i anonimno prijaviti sadržaji koji prikazuju zloupotrebu djece, te se isti ispitiju i procesuiraju u saradnji sa policijskim agencijama ukoliko se utvrdi da za to postoji osnova. U isto vrijeme za proces učenja nastojimo zainteresovati mlade i putem evropskih i lokalnih takmičenja na temu sigurnijeg interneta na koja se mogu prijaviti učesnici iz BiH i dobiti vrijedne nagrade", izjavila je Amela Efendić, predstavnica Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital