Cijene nafte stabilne iznad 48 dolara

24.09.2015. 16:07 / Izvor: seebiz.eu
Cijene nafte stabilne iznad 48 dolara

Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara nakon naglog vala rasprodaja koji su pokrenuli neočekivano snažan rast zaliha benzina u SAD-u i mlaki izgledi potražnje u vodećem svjetskom potrošaču.

Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara nakon naglog vala rasprodaja koji su pokrenuli neočekivano snažan rast zaliha benzina u SAD-u i mlaki izgledi potražnje u vodećem svjetskom potrošaču. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,15 dolara. Jučerašnje trgovanje završila je u minusu 1,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 44,96 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,88 dolara.

"Izgleda da je došlo do tehničke stabilizacije na razini od 48 dolara nakon naglih rasprodaja", procjenjuje Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Jučer je tržišta uzdrmao službeni podatak vlade u Washingtonu o neočekivanom oštrom skoku zaliha benzina u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali blaži rast, za 819 tisuća barela. Gomilanje motornog goriva u vodećem svjetskom potrošaču nakon sezone vožnje iznova je potpirilo zabrinutost za potražnju za derivatima u jesenjim mjesecima.

Mnogi analitičari drže da će na dulji rok tržište i dalje pritiskati višak u opskrbi.

"Unatoč prvim naznakama smanjivanja američke proizvodnje iz škriljaca, organski fundamenti ponude i potražnje i dalje su slabi i u Londonu i na američkom tržištu", konstatiraju u IMI Researchu, odjelu agencije Fitch Ratings.

"Ta činjenica zajedno s neizvjesnošću u pogledu Kine i šireg zdravlja svjetskog gospodarstva koči oporavak cijena", zaključuju u BMI Researchu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojim internetskim stranicama objavila jučerašnju cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog vjerskog blagdana. U utorak bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije i iznosila je 43,84 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital