Za godinu dana ugašeno desetak metalskih firmi

21.10.2016. 09:34 / Izvor: Fena
Za godinu dana ugašeno desetak metalskih firmi

Materijalni položaj velikog broja radnika u metalskoj industriji izuzetno je težak.

Materijalni položaj velikog broja radnika u metalskoj industriji izuzetno je težak, a dodatno opterećuje činjenica da je tokom posljednjih  godinu dana ugašeno desetak metalskih firmi i da je izgubljeno oko dvije hiljade radnih mjesta, rečeno je na sjednici Upravnog odbora Sindikata metalaca Federacije BiH.

Upravni odbor Sindikata metalaca Federacije BiH uputio je zahtjev Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u kojem od predsjednika SSSBiH traži da hitno sazove sjednicu Glavnog odbora SSSBiH na kojoj bi se razmotrila aktuelna situacija i sa koje bi bio upućen hitan zahtjev za održavanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH radi donošenja određenih zakona. 

To se odnosi na Zakon o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 01.04.1992. do 31.12.2015. godine (tzv. Zakon o uvezivanju radnog staža), kao i na izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak s ciljem smanjenja obaveza na plaće, a radi neutralisanja po radnike negativnih efekata oporezivanja naknada koje nemaju karakter plaća. 

Tu su i izmjene Zakona o stečajnom postupku, kojim će se sva potraživanja radnika iz radnog odnosa svrstati u viši isplatni red, a sam postupak stečaja učiniti bržim i efikasnijim sa težištem na restrukturiranje firmi, a ne njihovu likvidaciju. Također, iz Sindikata metalaca traže donošenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Zakona o štrajku u formi usaglašenoj između socijalnih partnera.

"Ukoliko se ne pokrenu odgovarajuće aktivnosti na realizaciji ovih zahtjeva, Upravni odbor Sindikata metalaca Federacije BiH usmjerit će svoje naredne aktivnosti na definisanje i organizovanje oblika industrijskih akcija i sindikalne borbe, kojima će, u skladu sa zakonskim odredbama i odgovarajućim pravilima sindikata, i izvan nadležnih institucija energično vršiti pritisak da se nađe izlaz za nikada teži položaj radnika", navodi se u saopćenju Sindikata metalaca FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital