ŽRS: Prioritet - isplata plata radnicima

05.09.2017. 07:51 / Izvor: Akta.ba
ŽRS: Prioritet - isplata plata radnicima

Vlada Republike Srpske prošle sedmice saopštila je da ne podržava povećanje plata u "Željeznicama Republike Srpske" i smatra da treba da ostanu na dosadašnjem nivou.

Iz preduzeća "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ saopšteno je da su plate prioritet i da se one redovno izmiruju, a da će sva dugovanja radnicima i obaveze prema fondovima biti "izmireni po dobijanju kredita Svjetske banke".

Iz ŽRS-a navode da se lična primanja radnicima isplaćuju u skladu sa mogućnostima, dok se ostali materijalni troškovi knjiže i isplaćuju u skladu sa prilivom sredstava. "Nisu upitne ni ovjere knjižica kako bi radnici ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu, jer se reprogrami uplaćuju, a tekuće obaveze izmiruju u skladu sa mogućnostima", navodi se u saopštenju. Iz ŽRS navode da Uprava ne spori pravo radnika na štrajk, iako to nije rješenje.

"Ako radnici ne razumiju situaciju u preduzeću sa kojom su upoznati sindikati i odluče se na štrajk, on mora biti u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, jer se proces rada i saobraćaj ne smiju ugroziti", saopšteno je iz ŽRS-a.

Vlada Republike Srpske prošle sedmice saopštila je da ne podržava povećanje plata u "Željeznicama Republike Srpske" i smatra da treba da ostanu na dosadašnjem nivou, s obzirom na to da je to javno preduzeće u procesu restrukturisanja. Premijer Željka Cvijanović navela je ranije da za proces ukupnog restrukturisanja ovog preduzeća treba obezbijediti oko 230 miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital