Objavljeno kome je sve Agrokor dužan i koliko, pogledajte spisak

09.11.2017. 12:11 / Izvor: Agencije
Objavljeno kome je sve Agrokor dužan i koliko, pogledajte spisak

Prema "Lex Agrokoru" povjerenik je dužan da sastavi tabelu potraživanja i naznači da li pojedino potraživanje priznaje ili osporava

 Iz tabela koje je Ante Ramljak predao Trgovačkom sudu, vidljivo je da je osporio potraživanja ruskog Sberbanka.

Mogućnost za taj kontroverzan potez, da se Sberbanku ospore potraživanja, jer je ruska banka pokrenula niz sporova i pokušava dug naplatiti u inostranstvu, najavili su Agrokorov advokat Tin Dolički i  Ante Ramljak.

Kao razlog osporavanja potraživanja vladin povjerenik navodi dvostruku litidispenciju pred inostranim sudom i neusklađeno stanje potraživanja i obaveza u poslovnim knjigama.

Detaljne tabele ko kome i koliko duguje možete pogledati OVDJE.

Ukupna potraživanja Sberbanka, koje je Ramljak osporio, iznose 8.5 milijardi kuna.

Ovim potezom je Ramljak izbacio Sberbank iz glasanja o nagodbi, nakon čega će sigurno uslijediti tužba ove ruske banke koja je bila najveći kreditor Agrokora.

Osporeno ukupno 16.54 milijarde kuna

Ukupni iznos priznatih potraživannja kreditora i dobavljača Agrokora, prema tabelama koje je u četvrtak objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41.23 milijarde kuna, dok je 16.54 milijarde kuna potraživanja osporeno.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tabele o potraživanjima prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, kao i tabele o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih potraživanja 41.23 milijarde kuna, a osporenih 16.54 milijarde.

Nedavno je vanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio da se iznos priznatih i nepriznatih potraživanja kreće oko 58 milijardi kuna, a u taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar samog Agrokora.

Od ukupno prijavljenih potraživanja, kreditori imaju razlučnih prava na iznos od 8.17 milijardi kuna. Pritom se na Agrokor d.d. odnosi 1.88 milijardi kuna potraživanja koje kreditori imaju osigurane. Najviše razlučnih prava u sklopu toga ima Adris, u iznosu od 1.2 milijarde kuna.

U ukupnim prijavljenim potraživanjima prema Konzumu, 1.45 milijardi kuna je razlučnih prava, pri čemu najviše ima PBZ, 665 miliona kuna.

Kreditori Belja imaju razlučna prava vrijedna 582 miliona kuna, od čega najviše Zagrebačka banka, 466 miliona kuna. Kreditori Vupika imaju 580 miliona kuna razlučnih prava, od čega najviše Zagrebačka banka, 375 miliona kuna; kreditori Žitnjaka 544 miliona kuna razlučnih prava, od čega Zagrebačka banka 375 miliona kuna, dok kreditori Jamnice imaju 568 miliona kuna razlučnih prava, a većina se odnosi na Franck, pokazuju podaci objavljeni na Trgovačkom sudu.

Inače, vanredni povjerenik je prema Zakonu o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja obvezan sastaviti tablice prijavljenih potraživanja te razlučnih i izlučnih prava i u njima naznačiti priznaje li ih ili osporava.

Odredbe Zakona o postupku vanredne uprave ne predviđaju održavanje ispitnog ročišta na kojem bi se vanredni povjerenik mogao dodatno izjasniti priznaje li ili osporava svako pojedino potraživanje, nego svoju izjavu daje samo u tabelama, a nakon izjašnjavanja teče rok od osam dana za osporavanja od strane drugih kreditora.

Vanredni povjerenik ne može mijenjati tabele tako da naknadno daje novo, drugačije izjašnjenje o nekom potraživanju koju je već ispitao, nego se činjenično i pravno stanje rješava kroz parnične postupke.

Kako je ranije objavila vanredna Uprava, ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. iznosila je 41.75 milijardi kuna te je bila 10.3 milijardi manja nego što pokazuje izvještaj za 2015. godinu. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 miliona kuna, na 52 milijarde kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvještaju, iznosile su na kraju 2016. godine 56.28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45.3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9.7 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14.5 milijardi kuna.

'9000 kreditora je zaboravilo da im je Agrokor ostao dužan'

U objavi Agrokora se navodi da internom analizom čak 9000 kreditora nije prijavilo potraživanja u iznosu 850 miliona kuna. Oni neće učestvovati u nagodbi i neće biti namireni, rekao je Bošnjak.

'Lex Agrokor' priznat u Londonu: Nema tužbi dok se ne postigne nagodba

To znači da kreditori ne mogu ići u tužbe i naplaćivati svoj dug dok je na snazi vanredna uprava. Dakle, sve se zaustavlja dok se ne postigne nagodba. Ovime je kreditorima, prije svega Sberbanci čija potraživanja Agrokor osporava, zapravo izbijeno najjače oružje iz ruku.
 

(Index, 24sata, Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital