Bankarski sektor BiH stabilan i sigurno seli u proces digitalizacije

07.05.2018. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Bankarski sektor BiH stabilan i sigurno seli u proces digitalizacije

Bankarske transakcije također bilježe rast i one iznose od 2,7 do 8,9 posto.

Bosanskohecegovački bankarski sektor konstantno bilježi porast aktive. U prošloj godini ona je porasla je za 8,2 posto i iznosla 28,256 milijardi KM.

Boško Mekinjić, direktor Komercijalne banke a.d. Banjaluka na nedavno održanom Jahorina ekonomskom forumu u okviru svog izlaganja na panelu Bankarstvo u funkciji razvoja privrede i javnog sektora, iznio podatke koji ukazuju na to da je bankarski sektor BiH siguran i stabilan i da tako nastavlja i u narednom period.

"Bankarski sektor je vrlo dobro kapitaliziran i visoko likvidan, tako da postoje dobre predispozicije da možemo napraviti iskorak ka naprijed. Po pokazateljima, bilansu stanja bankarskog sektora BiH, rast ukupne aktive bio je devet posto, depozita oko 10 posto, zabilježen je i porast kredita pa je time i značajno pojačan kapital banaka u strukturi aktive", kazao je Mekinjić.

Stabilnost sektora može se pripisati implementaciji  projekta  Basela III, koji se odnosi na izračunavanje kapitala u bankama, internu procjenu adekvatnosti kapitala i formiranju dodatnih zaštitnih spojeva kapitala, a sve u cilju da se bankarski sistem učini što stabilnijim i što sigurnijim. Rezultati su pokazali, a po osnovu ostvarene dobiti, da je bankarski sistem BiH stabilan i siguran.

Bankarske transakcije također bilježe rast i one iznose od 2,7 do 8,9 posto.

Zbilježen je i značajn rast kreditnih kartica i broja transakcija putem post treminala što ostavlja mogućnost razvoja digitalizacije u bankarstvu sa ostalim elektronskim poslovanjm.

"Bankarstvo se seli u proces digitalizacije, on je neizbježan. U našem okruženju se već formiraju digitalne banke. Veliki je porast transakcija i cilj je da izlazna transakcija prema klijentu bude što povoljnija a to će nam omogućiti digitalizacija", kazao je Mekinjić.

Na panelu u okviru ovog forima a po podacima Agencije za bankarstvo RS-a  rečeno je da u Republici Srpskoj posluju 54 organizaciona dijela banaka iz Federacije BiH koje su u sastavu sedam banaka iz tog bh. entiteta, te su za devet mjeseci 2017. ukupno plasirale kredita u iznosu od milijardu i 217,2 miliona KM ili 20,32 posto ukupnih kredita plasiranih u RS.

Ti krediti su veći za 10 posto u odnosu na kraj 2016. godine, kada su iznosili milijardu i 107,5 miliona KM i činili su 19,5 posto ukupnih kredita u RS-u.

Adekvatnost kapitala RS-a je nešto više u odnosu na FBiH i ona iznosu 6,24 posto.

U prvom kvartalu 2018. zabilježena je smanjena potražnja za ulaganje u hartiju od vrijednosti,  zbog restruktuiranja budžeta na nivou BiH što je otvorilo nove bankarske mogućnost koje se odnose na kreditiranje privrede malih i srednjih preduzeća.

Mekinjić  je kazao da je u ovom segmentu ograničavajući faktor nivo rizičnih plasmana koji je u velikom dijelu obilježio proteklih nekoliko godina ovu vrstu klijenata.

"U narednom peiriodu posvetit će se pažnja i dati podrška daljem razvoju privrede javnog sektora i to kroz određene razvojene projekte. Kretanje kamatnih stopa je trenutno u  istorijski najnižem periodu do sada. Privrednici se neće složiti sa tim ali mi prateći podatke u zanjih pet do deste godina dolazimo do jasnih pokazatelja. Težit ćemo i dalje smanjenju kamatnih stopa", dodao je Mekinjić .

Ono što je istakao i kao problem smanjenog kreditiranja u sektoru privrede, jeste da nema dovoljno kvalitetnih projekata koji bi bili finansirani.

Iz Agencije za bankarstvo RS-a kažu da na bankarski sektor i dalje negativno utiču ograničene mogućnosti pristupa novim i stabilnijim izvorima finansiranja, relativno nedovoljan ekonomski rast i politička nesigurnost BiH, što se sve odražava na stanje realnog sektora, kao i kod sektora građana.

Organizacioni dijelovi banaka iz Federacije BiH su u period devet mjeseci 2017. prikupili ukupno depozita u RS-u iznosu od 719,2 miliona KM ili 12 posto ukupnih depozita bankarskog sektora sa stopom rasta od šest posto.

Na nivou bankarskog sektora RS-a sedam banaka su za devet mjeseci 2017. iskazale neto nerevidiranu dobit u ukupnom iznosu od 87,3 miliona KM, dok je jedna banka imala negativan finansijski rezultat od pola miliona KM.

Po svim pokazateljima u prošloj godini vidljiv je trend poboljšanja poslovanja po svim segmentima bankarstva, što potvrđuje da je bankarski sektor najuređeniji, najstabilniji i samoodrživ dio ekonomije BiH što će nastaviti biti i u narednom periodu.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital