Još se čeka na prodaju akcija RŽR 'Ljubija'

Kapital / IZVJEŠTAJI

Još se čeka na prodaju akcija RŽR "Ljubija"

Otkako je Rudnik željezne rude "Ljubija" skinut sa liste strateških preduzeća, mnogi čekaju da vide ko će, preko berze, postati vlasnik rudnika.

11.06.2018. 10:27 Izvor: / atvbl.com

Otkako je Rudnik željezne rude "Ljubija" skinut sa liste strateških preduzeća, mnogi čekaju da vide ko će, preko berze, postati vlasnik rudnika koji sada može da bude prodat onome ko ponudi najviše para.

Dok se o prodaji, prošle godine, raspravljalo i tražio kupac u institucijama, kompanija "Izraeli investment grup" bila je u trci sa "Arcelor Mitalom". Tada je pokušaj prodaje propao, ali Izraelci ne odustaju. 

"Planovi su isti - kupiti rudnik, uložiti u razvoj dva kopa, Ljubije i Tomašice, i napraviti dugoročni investitorski program. Mi smo pobijedili već tri puta na tenderima, i smatram da ćemo pobijediti i četvrti put", kaže Evgenij Zotov iz "Izraeli investment grupe".

Prvi konkurenti u trci za RŽR "Ljubijom" danas poručuju da su i oni spremni za novi krug, ali ne otkrivaju karte. Direktor prijedorskog "Mitala" kaže da su sve odluke oko kupovine RŽR-a na centrali kompanije u Londonu. 

"Na privatizaciji bilo kog oblika treba da dođu samo kompetentni. Bilo ko da je to, i neka pobijedi najbolji. Ipak, mislim da je jedna stvar svima jasna. Mislim da Vlada u ovom momentu ima samo jednog ozbiljnog partnera. Sve ostalo ne zaslužuje nikakvu pažnju, da bi moglo biti u konkurenciji sa ovakvom kompanijom", kaže Mladen Jelača, direktor "Arcelor Mitala" Prijedor.

Marko Pavić, bivši gradonačelnik Prijedora i lider DNS-a koji je, iako je koalicioni partner SNSD-a bio za opciju da RŽR ode Izraelcima, uspio je da blokira prodaju u Parlamentu, a sada ponavlja stav da kompanija treba da ide u ruke kupca koji će da oživi rudnik i pokrene proizvodnju. Ništa rječitiji nije ni ministar energetike koji kaže da njegovo ministarstvo više nije adresa sa koje bi trebalo da stižu odgovori za prodaju ljubijskih rudišta. 

"To nema veze sa nama. Taj postupak provodi IRB i treba se obratiti njima za bilo koje pitanje", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Nezvanično, IRB je već pripremila spisak državnih preduzeća za privatizaciju koji uskoro treba da bude objavljen. Na njemu će biti i Rudnik "Ljubija".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital