Kapital / BANKARSTVO

Jasmin Mahmuzić: Ne vidimo razlog da se donese opći moratorij

30.03.2020. 08:39 / Izvor: Federalna.ba

Mi ne vidimo razlog da se donese opći moratorij za otplatu kredita jer ta vrsta mjere može imati određne posljedice na bankarski sektor u cjelini. 

Ovo je izjavio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH u razgovoru za Federalnu televiziju, prenosi Indikator.

Odluke koje je donijela Agencija za bankarstvo u vezi sa ublažavanjem posljedica krize sa koronavirusom za preduzeća i stanovništvo izazvale su reakcije u javnosti a pojedini ekonomisti i političke stranke smatraju da je trebalo uvesti opći moratorij. 

"U cijeloj Europi jedino su u Srbiji uvedene takve mjere. Ta vrsta mjere može imati određne posljedice na bankarski sektor u cjelini za koje mi nismo spremni preuzeti rizik. Osim toga, ne vidimo razlog da se donosi jedna generalna mjera - da kredite plaćaju i oni kojima je to potrebno, i oni kojima nije. Oni koji su pogođeni, oni kojima treba pomoć, tu će pomoć i dobiti", kazao je Mahmuzić. 

On je istakao da primjena seta mjera koje je usvojila Agencija za bankarstvo očekuje uskoro. 

"Mi smo u stalnom kontatku sa Udruženjem banaka i bankama. Banke su spremne da implementiraju mjere, samo im je potrebno još nekoliko dana da se tehnički pripreme", napomenuo je Mahmuzić. 

Banke će, dodao je, morati izaći u susret klijentima ukoliko su pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa. 

"Banke će samo odbrati adekvatan model. Taj model u početku može biti jedan, a klijenti mogu dobiti i više modela, jedan ili dva", precizirao je Mahmuzić. 

Na pitanje kako će se postupiti prema radnicima koji su ostali bez posla, Mahmuzić je rekao da oni ne moraju brinuti u narednih šest mjeseci jer će dobiti reprogram kreditnih obaveza. 

"Nakon šest mjeseci kada vidimo u kakvom će se pravcu razvijati situacija sa koronavirusom donijet će se odluke. Ja vjerujem da će se razviti određene socijalne mjere od Vlade koje će pomoći tim ljudima. Ovo što sada radimo je dio zajedničke odgovornosti gdje banke preuzimaju dio tereta i pomažu ljudima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa", istakao je Mahmuzić. 

Dodao je da je bankarski sektor dovoljno jak i dovoljno kapitaliziran da može podnijeti udare u narednih šest mjeseci, a nakon toga bit će razmotreno koje će se mjere donijeti, zavisno od razvoja situacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital