Kapital / BOSNA I HERCEGOVINA

Krenula pomoć pogođenim poplavama: Iznos od 4 miliona doznačen općinama

Realizirana je Odluka Upravnog odbora od 4.9.2014. godine o usmjeravanju 4.000.000 konvertibilnih maraka prema općinama, te su sredstva za 36 općina doznačena 15.9.2014. godine.

16.09.2014. 17:05 / Izvor: eKapija.ba

Na današnjoj (trećoj) sjednici Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, održanoj u Mostaru, kojoj je predsjedavao premijer FBiH Nermnin Nikšić, koji je po funkciji i predsjednik Upravnog odbora, direktor Fonda Jasmin Jaganjac podnio je informaciju o dosadašnjim aktivnostima na registraciji i radu Fonda.

Kako je navedeno, Fond je rješenjem o registraciji upisan u sudski registar Općinskog suda u Sarajevu 3.9.2014. godine.

Od Federalnog ministarstva pravde je 8.9.2014. godine dobijeno Rješenje za odobrenje izrada pečata i štembilja, te su preuzeta dva pečata i dva štembilja Fonda, a od Službe za statistiku Kantona Sarajevo Rješenje o razvrstavanju pravnog lica prema klasifikaciji djelatnosti.

Porezna uprava FBiH, Kantonalni porezni ured Sarajevu je, također 8.9.2014. godine, izdao Uvjerenje o poreznoj registraciji Fonda, a UNION Banka d.d. Sarajevo otvorila namjenske i račun za redovno poslovanje Fonda.

Realizirana je Odluka Upravnog odbora od 4.9.2014. godine o usmjeravanju 4.000.000 konvertibilnih maraka prema općinama, te su sredstva za 36 općina doznačena 15.9.2014. godine. Bit će potpisani tripartitni ugovori o korištenju sredstava između ovlaštenih predstavnika Fonda (direktor), Općine (načelnik), te krajnjeg korisnika, što je propisano Zakonom.

Trenutno Fond čeka da premijeri vlada Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa predstavnicima općina, riješe pitanje lokacije-terena za izgradnju novih zamjenskih kuća oštećenih klizištima, čime bi bila omogućena realizacije odluka od 4.9.2014. godine o usmjeravanju vladama ovih kantona po 1.000.000 KM.

U fazi je priprema projekta obnove puta prema Željeznom polju, za što je, također, odvojeno 1.000.000 KM.

Kad je riječ o Odluci Upravnog odbora Fonda o usmjeravanju sredstava u iznosu od 2.000.000 KM za pomoć privrednim subjektima (maksimalni iznos od 2.000 KM po subjektu), očekuje se da premijeri kantona pripreme korisnike i tripartitne ugovore.

Upravni odbor danas je izrazio zabrinutost sporošću općina kojima su već prebačena sredstva Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima, a još nisu pripremile tripartitne ugovore, od čijeg potpisivanja zavisi raspodjela pomoći krajnjim korisnicima. Stoga će Upravni odbor poslati pisma s urgencijom da ovaj posao što prije bude okončan i da počne obnova uništenog i oštećenog stambenog fonda, saopćili su iz Vlade Federacije. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital