Krenula pomoć pogođenim poplavama: Iznos od 4 miliona doznačen općinama

16.09.2014. 17:05 / Izvor: eKapija.ba
Krenula pomoć pogođenim poplavama: Iznos od 4 miliona doznačen općinama

Realizirana je Odluka Upravnog odbora od 4.9.2014. godine o usmjeravanju 4.000.000 konvertibilnih maraka prema općinama, te su sredstva za 36 općina doznačena 15.9.2014. godine.

Na današnjoj (trećoj) sjednici Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, održanoj u Mostaru, kojoj je predsjedavao premijer FBiH Nermnin Nikšić, koji je po funkciji i predsjednik Upravnog odbora, direktor Fonda Jasmin Jaganjac podnio je informaciju o dosadašnjim aktivnostima na registraciji i radu Fonda.

Kako je navedeno, Fond je rješenjem o registraciji upisan u sudski registar Općinskog suda u Sarajevu 3.9.2014. godine.

Od Federalnog ministarstva pravde je 8.9.2014. godine dobijeno Rješenje za odobrenje izrada pečata i štembilja, te su preuzeta dva pečata i dva štembilja Fonda, a od Službe za statistiku Kantona Sarajevo Rješenje o razvrstavanju pravnog lica prema klasifikaciji djelatnosti.

Porezna uprava FBiH, Kantonalni porezni ured Sarajevu je, također 8.9.2014. godine, izdao Uvjerenje o poreznoj registraciji Fonda, a UNION Banka d.d. Sarajevo otvorila namjenske i račun za redovno poslovanje Fonda.

Realizirana je Odluka Upravnog odbora od 4.9.2014. godine o usmjeravanju 4.000.000 konvertibilnih maraka prema općinama, te su sredstva za 36 općina doznačena 15.9.2014. godine. Bit će potpisani tripartitni ugovori o korištenju sredstava između ovlaštenih predstavnika Fonda (direktor), Općine (načelnik), te krajnjeg korisnika, što je propisano Zakonom.

Trenutno Fond čeka da premijeri vlada Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa predstavnicima općina, riješe pitanje lokacije-terena za izgradnju novih zamjenskih kuća oštećenih klizištima, čime bi bila omogućena realizacije odluka od 4.9.2014. godine o usmjeravanju vladama ovih kantona po 1.000.000 KM.

U fazi je priprema projekta obnove puta prema Željeznom polju, za što je, također, odvojeno 1.000.000 KM.

Kad je riječ o Odluci Upravnog odbora Fonda o usmjeravanju sredstava u iznosu od 2.000.000 KM za pomoć privrednim subjektima (maksimalni iznos od 2.000 KM po subjektu), očekuje se da premijeri kantona pripreme korisnike i tripartitne ugovore.

Upravni odbor danas je izrazio zabrinutost sporošću općina kojima su već prebačena sredstva Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima, a još nisu pripremile tripartitne ugovore, od čijeg potpisivanja zavisi raspodjela pomoći krajnjim korisnicima. Stoga će Upravni odbor poslati pisma s urgencijom da ovaj posao što prije bude okončan i da počne obnova uništenog i oštećenog stambenog fonda, saopćili su iz Vlade Federacije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital