Mercedes kažnjen zbog namještanja cijena

23.04.2015. 11:10 / Izvor: SRNA
Mercedes kažnjen zbog namještanja cijena

"Mercedes", koji je u vlasništvu kompanije "Daimler AG", kažnjen je zbog kršenja zakona protiv monopola jer je utvrdio minimalne cijene koje prodajni saloni moraju da naplaćuju.

Njemački proizvođač luksuznih automobila "Mercedes-Benz" kažnjen je sa 56 miliona dolara u sklopu istrage o namještanju cijena u auto-industriji u Kini, saopštili su danas regulatori.

Služba zadužena za cijene u provinciji Đijangsu, na istoku Kine, saopštila je da je "Mercedes", koji je u vlasništvu kompanije "Daimler AG", kažnjen zbog kršenja zakona protiv monopola jer je utvrdio minimalne cijene koje prodajni saloni moraju da naplaćuju.

"`Mercedes-Benz Kina` prihvata odluku i veoma ozbiljno shvata svoju odgovornost prema zakonu o konkurentnorsti", saopšteno je iz "Daimlera AG".

Kineska Vlada je u novembru kaznila zajedničku kompaniju njemačkog giganta "Volkswagena" i njihovog kineskog partnera "FAV" sa 40 miliona dolara jer su dozvolili namještanje cijena za vozila marke "Audi" i dijelova.

Određivanje minimalne maloprodajne cijene je uobičajena praksa u pojedinim zemljama, ali kineski regulatori to smatraju kršenjem principa slobodnog tržišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital