Boschova tehnologija za život: I nakon 40 godina izvor naših ideja je nepresušan

11.11.2020. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Boschova tehnologija za život: I nakon 40 godina izvor naših ideja je nepresušan

„Od pojave na tržištu spašeno je oko 90 000 života.

Sudar, glasan prasak, ali najgori scenarij je izbjegnut – ovako je najlakše opisati prednosti zračnih jastuka. Ključnu ulogu u ovoj zaštitnoj „detonaciji” ima upravljački uređaj za zračne jastuke, koji djeluje kao upravljački centar za spasonosne zračne jastuke. Prije četrdeset godina tvrtka Bosch udružila je snage s tvrtkom Daimler-Benz AG kako bi započeli proizvodnju prvog elektroničkog upravljačkog uređaja za zračne jastuke na svijetu, čime su uvelike utjecali na povećanje zaštite putnika.

Bosch je inovator u području automobilske elektronike i sigurnosti", izjavio je Harald Kröger, član upravnog odbora tvrtke Bosch. "Elektroničkim upravljačkim uređajem za zračne jastuke pokazali smo da zaista proizvodimo tehnologiju za život.” Od početka proizvodnje u punom opsegu u prosincu 1980. godine Bosch je proizveo više od 250 milijuna upravljačkih uređaja za zračne jastuke, a istovremeno neprestano usavršava tehnologiju. Boschevi istraživači nesreća procjenjuju da su, od plasiranja upravljačkih uređaja za zračne jastuke tvrtke Bosch na tržište, Boschevi prednji i bočni zračni jastuci te zračni jastuci za glavu spasili oko 90 000 života po cijelom svijetu. Ta činjenica čini ih ključnom komponentom Boscheve vizije u kojoj više ne postoje smrtni slučajevi ili teške ozljede u cestovnom prometu. 

Pravilna odluka u milisekundama

S pomoću unutarnjeg i vanjskog ubrzanja, brzine vrtnje oko vertikalne osi i senzora tlaka vrhunski upravljački uređaj za zračne jastuke utvrđuje vrstu i ozbiljnost nesreće te po potrebi aktivira zračne jastuke i zatezač pojasa. U samo deset milisekundi, što je deset puta brže od treptaja, algoritam okidanja interpretira senzorske podatke kako bi se utvrdilo je li vozač samo zakočio, udario u parkirani automobil, je li se popeo automobilom na pločnik ili se vozilom teško sudario ili mu prijeti prevrtanje. Ako se radi o situaciji opasnoj po život, sustav pokreće pirotehnički plinski generator. Unutar 30 milisekundi zračni jastuk napuše se u potpunosti i može zaštititi vozača i putnike. 

Današnja vozila sadržavaju čak do devet zračnih jastuka koji se mogu aktivirati zasebno, ovisno o vrsti nesreće. Kada dođe do nesreće, sustav također šalje signal za isključenje dovoda goriva ili odspajanje visokonaponske‑ baterije u električnim vozilima. Osim toga, sustav šalje informacije o nesreći drugim sustavima vozila, na primjer sustavu eCall koji automatski zove hitne službe nakon aktivacije zračnih jastuka. 

 

Od 1977. godine inženjeri tvrtke Bosch surađuju s proizvođačima automobila na prvom elektroničkom upravljačkom uređaju za zračne jastuke, koji su upotrijebili u više od 6000 testova sudara u 60 modela vozila. Danas je potrebno više od 1,8 milijuna simulacija sudara kako bi se upravljački uređaj za zračne jastuke pripremio za masovnu proizvodnju za određeni model vozila. Prvi sustav zračnih jastuka, pušten u proizvodnju u prosincu 1980. godine i plasiran na tržište u automobilu Mercedes-Benz S-Class, sastojao se od triju komponenti – pretvarača napona, zalihe energije i upravljačke jedinice, koji su sadržavali sveukupno 170 dijelova. Ovi sustavi upravljali su samo zračnim jastukom i zatezačem pojasa za vozača, uz opciju za suvozača. Današnja dvanaesta‑generacija upravljačkih uređaja za zračne jastuke sadržava upola manje dijelova, a može upravljati s najviše 48 uređaja za osiguravanje, uključujući prednje i bočne zračne jastuke, zračne jastuke za koljena i zatezače pojasa. 

Upravljački uređaji za zračne jastuke i automatizirana vožnja

Kako se broj senzora na vozilima u budućnosti bude povećavao, primjenom informacija koje ti senzori prikupljaju mogla bi se osigurati još bolju interakciju zračnih jastuka, zatezača pojasa i drugih funkcija vozila. Takva interakcija mogla bi izgledati ovako: sustav brzo prepoznaje nadolazeću nesreću i, na primjer, automatski postavlja putnike u sjedeći položaj, čime se smanjuje rizik od ozljede prije samog sudara. Sustav može aktivirati zračne jastuke i zatezače pojasa radi pružanja najveće moguće zaštite od sudara za svaku osobu u vozilu. 

Sve veća automatizacija vožnje jedno je od područja u kojima su ove mogućnosti relevantne jer više razine automatizacije omogućavaju potpuno nove koncepte interijere i više prostora za pomicanje, čak i za vozače. Sjedala bi se, na primjer, mogla okretati kako bi putnici mogli gledati jedni u druge ili kako bi pronašli udobniji položaj. Kako mjesta za sjedenje u automobilima postaju sve fleksibilnija, ključno je imati vrlo detaljnu kontrolu nad zračnim jastucima i zatezačima pojasa. Time se povećava složenost zahtjeva za upravljačke uređaje za zračne jastuke, a Bosch već danas pronalazi rješenja za te nove izazove. Čak i nakon 40 godina izvor naših ideja nepresušan je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza