Na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi ove godine samo jedna bh. kompanija

19.10.2021. 13:18 / Izvor: Agencije
 SEE TOP 100

Na listi je prethodnih godina bila još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine .

Tuzlanska kompanija Bingo našla se i ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je objavio SeeNews.

Bingo se, po prihodima, nalazi na 92. mjestu sa ukupnim prihodima od 620,2 miliona eura što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je sa prihodima od 636 miliona eura tuzlanska kompanija zauzimala 91. mjesto.

Prema neto dobiti, Bingo je na ovoj listi na 36. poziciji. Ona je u 2020. godini iznosila 34,9 miliona eura što je smanjenje u odnosu na 2019. godinu kada je neto dobit iznosila 47,8 miliona eura.

Na listi je prethodnih godina bila još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine a to je Holdina d.o.o. Sarajevo, no nje ove godine nema na listi.

Inače, rang lista SEE TOP 100, godišnja rang lista najvećih kompanija Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima za fiskalnu godinu, za 2020. godinu pokazuje neznatan pad prihoda najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi.

Ukazano je da su naftna i automobilska industrija, koje se tradicionalno nalaze na vrhu liste, pretrpele posljedice krize izazvane koronavirusom, dok su trgovci na malo objavili dvocifren rast prihoda, čemu je doprinio porast e-trgovine.

"Po prvi put otkako je SeeNews, pre petnaest godina počeo da objavljuje svoju rang listu najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, veleprodajne i maloprodajne kompanije prestigle su naftni i gasni sektor, čime su postale lideri po ukupnim prihodima, dobiti i broju kompanija koje se rangiraju. Snažan učinak sektora rezultat je naglog porasta e-trgovine zbog ograničenja kretanja ljudi povezanih s pandemijom, lakših procesa plaćanja putem interneta i razvoja novih mogućnosti finansiranja", rekla je glavna urednica SeeNews-a Nevena Krasteva.

S druge strane, naftne i gasne kompanije na SEE TOP 100 rang listi zabilježile su pad svog kombinovanog prihoda za četvrtinu zbog globalnog ekonomskog pada, niskih globalnih cijena i zabrana putovanja, čineći da ovaj sektor ima najveći gubitak na ovoj rang listi.

SEE TOP 100 je godišnja rang lista najvećih kompanija Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima za fiskalnu godinu, koja se završila 31. decembra 2020, a publikacija takođe prikazuje i rangiranje najvećih banaka i najvećih osiguravajućih kompanija u regionu.

Rang lista SEE TOP 100 obuhvata nefinansijske kompanije registrovane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji.

Banke, posrednici u ulaganju, osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi za nekretnine isključeni su iz rangiranja, jer ukupni prihod nije tačan pokazatelj njihovog učinka.

Početna grupa kompanija premašuje 2.900, a u rangiranje nisu uključene kompanije koje su odbile, ili nisu dostavile finansijske rezultate do finalizacije sadržaja SEE TOP 100 rang liste.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital