Na Wall Streetu cijene dionica blago pale

14.10.2011. 10:19 / Izvor: Bankamagazin
Na Wall Streetu cijene dionica blago pale

U četvrtak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks pali, zbog slabih poslovnih rezultata JPMorgana i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 0,35 posto na 11.478 bodova, S&P 500 pao je 0,30 posto na 1.203 boda, a Nasdaq indeks ojačao je 0,60 posto na 2.620 bodova.

Među najvećim gubitnicama, s padom cijene za 4,8 posto, bila je jučer dionica JPMorgan Chasea jer je druga po veličini američka banka objavila slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Pad prihoda i dobiti te banke u trećem kvartalu ponajviše je posljedica podbačaja njezinog odjela za investicijsko bankarstvo, pogođenog europskom dužničkom krizom.

JPMorgan smatra se snažnom, stabilnom bankom, pa njezini rezultati navode na oprez u vezi financijskog sektora uoči izvješća Wells Farga, Citigroupa i Morgan Stanleya, koji će kvartalne rezultate objaviti idućega tjedna.

Zbog toga su pale i cijene dionica drugih banaka, pa je KBW indeks tog sektora jučer potonuo 2,9 posto.

Ulagače je na oprez natjerao i podatak o stanjivanju kineskog vanjskotrgovinskog suficita u rujnu, jer su pali i izvoz i uvoz, što ukazuje na slabljenje kako domaće, tako i potražnje u svijetu.

Američki makroekonomski podaci, pak, nisu loši, ali ni toliko dobri da bi ohrabrili ulagače. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 1.000, na 404.000. Na skromna poboljšanja u američkom gospodarstvu ukazuje i podatak o blagom sužavanju vanjskotrgovinskog deficita.

Analitičari kažu da ti podaci ukazuju na rast gospodarstva. Doduše, ne toliko snažan da bi se smanjila nezaposlenost, ali ni toliko slab da bi gospodarstvu prijetila nova recesija.

Najbolja vijest stigla je nakon zatvaranja Wall Streeta. Google je u trećem tromjesečju ostvario rast prihoda za 37, a dobiti za 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je iznad svih očekivanja. Cijena dionice tog web pretraživača skočila je 6 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,71 posto, na 5.403 boda. Frankfurtski DAX pao je 1,33 posto, na 5.914 bodova, a za toliko je oslabio i pariški CAC, zaronivši na 3.186 bodova.



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital