Europske burze pale nakon dva dana rasta

19.07.2022. 13:12 / Izvor: HINA
europske burze

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, jer nema previše razloga za kupnju dionica, dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Na europskim su burzama jutros cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, jer nema previše razloga za kupnju dionica, dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:45 u minusu 0.3 posto, nakon što je jučer porastao 0.8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.41 posto, na 7193 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.40 posto, na 12.908 bodova, a pariški CAC 0.75 posto, na 6046 bodova.

Neke ulagače ohrabrio je rast cijena dionica dva dana zaredom, pa se nadaju daljnjem oporavku.

No, analitičari su skeptični prema tezama da se radi o održivom rastu jer nema fundamentalnih pokretača, dok je i dalje prisutna zabrinutost zbog visoke inflacije, podizanja kamata središnjih banaka i usporavanja rasta gospodarstava.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 bio u minusu 0.7 posto, nakon što je jučer skočio 1.8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.7 poto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0.2 i 1.1 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijski ulagači nisu skloni riziku jer središnje banke zbog visoke inflacije najavljuju povećanje kamatnih stopa.

Iz jutros objavljenog zapisnika s nedavne sjednice australske središnje banke vidljivo je da će uskoro ta banka dodatno povećati kamate, nakon što ih je nedavno podigla za 0.50 postotnih bodova.

U četvrtak zasjedaju čelnici Europske središnje banke, najavljeno prvo povećanje kamata od 2011.

U četvrtak, pak, zasjedaju čelnici Europske središnje banke (ECB), koji su najavili prvo povećanje kamata od 2011. godine, za 0.25 postotnih bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital