NLB i LB uložile žalbu na presudu općinskog suda u Zagrebu

06.02.2014. 08:51 / Izvor: Business.hr
NLB i LB uložile žalbu na presudu općinskog suda u Zagrebu

Zagrebački općinski sud presudio je prošlog mjeseca u korist Privredne i Zagrebačke banke, u sporu koji su u ime Hrvatske vodile protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB).

Odvjetnici Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB) su podnijeli žalbu na presudu općinskog suda u Zagrebu kojom su te banke proglašene odgovornim za vraćanje prenesene devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

Zagrebački općinski sud presudio je prošlog mjeseca u korist Privredne i Zagrebačke banke, u sporu koji su u ime Hrvatske vodile protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB).

Nepravomoćno je presuđeno da se poštuje zahtjev tužitelja i odobri povrat novca koji je Hrvatska isplatila štedišama Ljubljanske banke koji su svoju ušteđevinu blokiranu u toj banci prenijeli na hrvatske banke, uglavnom Privrednu i Zagrebačku.

Privredna banka u ovom slučaju zahtijeva 220.000 eura, dok je zahtjev Zagrebačke banke znatno veći - od 318.000 funti te 18 milijuna švicarskih franaka, 1,4 milijuna eura i devet milijuna dolara.

Rok za podnošenje žalbi na presudu općinskog suda istekao je u srijedu, a Srakar je za Slovensku tiskovnu agenciju rekao da su odvjetnici slovenskih banaka pravodobno, u 14-dnevnom roku, uložili žalbe Županijskom sudu.

Pred hrvatskim sudovima je još 25 predmeta u kojima LB i NLB tuže Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka za staru deviznu štednju, a Srakar je dodao da po njegovim informacijama nova ročišta u tim slučajevima još nisu zakazana.

Slovenska vlada tvrdi da bi hrvatski sudovi temeljem memoranduma iz Mokrica iz ožujka prošle godine trebali prekinuti sudske postupke protiv slovenskih banaka jer je stara devizna štednja kako smatra dio sukcesije bivše SFRJ, dok Hrvatska tvrdi da je u Mokricama dogovoren zastoj u sudskim postupcima, ali samo na godinu ili dvije godine dana, što je u skladu s hrvatskim zakonom o parničnom postupku.

Općinski sud u Zagrebu prilikom izricanja prvostupanjske presude nije uvažio niti zahtjeve za prekidom niti za zastojem postupka. Po tumačenju hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, Hrvatska je sve svoje obveze iz memoranduma iz Mokrica ispunila, te dala instrukcije da se postupci stave u zastoj, ali je za to potreban pristanak tužitelja i tuženika, do čega nije došlo jer su odvjetnici slovenskih banaka na sudu inzistirali na potpunoj obustavi postupaka na neodređeno vrijeme.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u zadnje je vrijeme u više prilika rekao da odluke hrvatskih sudova u slučaju Ljubljanske banke u Sloveniji neće imati izvršnu snagu, te da razmišlja o ulasku u međunarodni spor s Hrvatskom ako bi presude u Hrvatskoj postale pravomoćne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital