Novi problemi britanskog bankarskog sektora

23.08.2013. 10:29 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Novi problemi britanskog bankarskog sektora

Posrnuli bankarski sektor Velike Britanije suočava se sa kaznom od 1,3 milijarde britanskih funti (1,5 milijardi eura) na ime kompenzacija za milione klijenata kojima je prodato osiguranje za kreditne kartice i polisa za zaštitu identiteta.

Posrnuli bankarski sektor Velike Britanije suočava se sa kaznom od 1,3 milijarde britanskih funti (1,5 milijardi eura) na ime kompenzacija za milione klijenata kojima je prodato osiguranje za kreditne kartice i polisa za zaštitu identiteta, saopćile su u četvrtak vlasti ove evropske države.

Vlasnici kreditnih kartica su navođeni da plate od 30 do 80 funti godišnje za osiguranje, navodi britanska Uprava za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA), a prenosi agencija AFP.

Uprava navodi da je dogovorila paket kompenzacija sa izdavačem polisa Card Protection Plan Limited (CPP), kao i sa 13 banaka i kartičarskih kompanija. Među datim bankama su Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland i Lloyds.

Sedam miliona klijenata, koji su kupili i obnovili oko 23 miliona polisa, uskoro će primiti pismo CPP sa više informacija o procesu. Ukupna isplaćena sredstva mogla bi dostići 1,3 milijarde funti, u zavisnosti od vrste osiguranja i dužine trajanja, dodaje FCA.

Preuveličani rizici

Izdavač CPP je već kažnjen sa 10,5 miliona funti u novembru prošle godine zbog istog problema.

„Klijenti su dobijali nejasne i sugestivne informacije o polisama, pa su kupovali osiguranje koje im je bilo nepotrebno ili pokriva rizike koji su značajno preuveličani“, navodi FCA.

„Pored direktne prodaje CPP klijentima, banke i kartičarske kompanije upoznale su milione klijenata sa CPP, i one zato moraju da snose odgovornost.“

Posrnule britanske banke još se oporavljaju od niza skandala, uključujući namještanje londonske međubankarske kamatne stope Libora i spornu prodaju osiguranja kod trgovine finansijskim instrumentima na ime koje je bankarski sektor već isplatio više od 11 milijardi funti kao kompenzaciju prevarenim klijentima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital