Kapital / IZVJEŠTAJI

Održana sjednica Konkurencijskog vijeća BiH - Usvojeno rješenje za ocjenu koncentracije gospodarskih subjekata

24.03.2010. 10:00 / Izvor: Fena

Na sjednici Konkurencijskog vijeća BiH 23. marta 2010. godine u Sarajevu usvojeno je rješenje za ocjenu koncentracije gospodarskog subjekta "Optima Grupa" d.o.o. Banja Luka i gospodarskog subjekta "Zovko oil" d.o.o. Žepče.

Konkurencijsko vijeće je na osnovu analize strukture relevantnog tržišta i tržišnih udjela sudionika koncentracije ocjenilo dopuštenom provođenje predmetne koncentracije, te donijelo ovu odluku.

Pri donošenju odluke Konkurencijsko vijeće posebno je imalo u vidu da na tržištu trgovine na malo motornim gorivima i mazivima u BiH postoji jaka konkurencija, da su tržišni udjeli sudionika koncentracije relativno niski, te da provođenje koncentracije neće dovesti do značajnijih promjena na mjerodavnom tržištu.

Usvojeno je i rješenje po zahtjevu za pokretanje postupka podnesenom od gospodarskog subjekta Pharma Maac d.o.o., Bačići protiv Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radi ograničavanja tržišne konkurencije.

Konkurencijsko vijeće donijelo je rješenje o odbijanju zahtjeva gospodarskog subjekta Pharma Maac d.o.o. podnesen radi utvrđivanja postojanja zabranjenog sporazuma od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajeva kao neosnovan.

Na sjednici je usvojen zaključak o produženju roka za donošenje rješenja radi utvrđivanja zloupotrebe vladajućeg položaja po zahtjevu gospodarskog subjekta UNIS Energetika d.o.o. Sarajevo protiv gospodarskog subjekta KJKP Sarajevogas.

Konkurencijsko vijeće je ocjenilo da je za utvrđivanje činjeničnog stanja i ocjeni dokaza potrebno izvršiti dodatno vještačenje i analize za donošenje konačnog rješenja.

Usvojeno je mišljenje po zahtjevu Američkog univerziteta u BiH Tuzla o načinu provedbe postupka zaštite tržišne konkurencije, te mišljenje po zahtjevu gospodarskog subjekta "Creditinfo Group hf" d.d. Sarajevo u vezi obaveze prijave namjere koncentracije.

Usvojeni su i podzakonski akti u skladu sa izmjenama i dopunama sa Zakonom o konkurenciji i to: Odluku o načinu podnošenja prijave i kriterija za ocjenu koncentracije gospodarskog subjekta, Odluku o proceduri oslobađanja odnosno ublažavanja od kazne (liniency policy), Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju mjerodavnog tržišta, Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o definiranju vladajućeg položaja, Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o sporazumima male vrijednosti.

Donesena je i odluka o usvajanju Plana javnih nabavki za 2010. godinu.

Usvojen je tekst memoranduma o razumijevanju o suradnji između Konkurencijskog vijeća BiH i konkurencijskog tijela Republike Turske. Memorandum o suradnji potisati će predsjednik Konkurencijskog vijeća BiH Stjepo Pranjić i predsjednik turskog konkurencijskog organa Nurettin Kaldirimci u Istanbulu, u toku devete ICN konferencije koja će se održati od 27. do 29. aprila ove godine u Istanbulu, saopćeno je iz Ureda predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital