Kapital / IZVJEŠTAJI

Povećan broj turista u NP "Sutjeska"

27.08.2018. 08:01 / Izvor: SRNA

Makadamski put od Tjentišta do Prijevora, u podnožju Maglića, najviše planine u BiH, ovog ljeta je rekonstruisan sredstvima opštine Foča, pa se sada može i putničkim vozilom stići na jednu od najatraktivnijih lokacija Nacionalnog parka "Sutjeska".

Direktor Parka Dejan Pavlović kaže da je put, dugačak 28 kilometara, proširen, nasut tamponom, dobro utegnut i raskresan, za šta je opština Foča izdvojila 35.000 KM.

"Do Prijevora se više ne mora samo terenskim, već komotno i malim autom. Put je sada i dovoljno širok da se dva auta mogu mimoići", kaže Pavlović.

On ističe da je prvi put nakon rata pravac prema Prijevoru na ovakav način rekonstruisan, zahvaljujući čemu je povećan broj turističkih posjeta.

"Otkako je urađen put, posjećenost na Prijevoru je povećana za 30 odsto, a bila bi i veća da je bilo manje kiše. Ovog ljeta, uprkos kišovitom vremenu, naš ugostiteljski sektor je ostvario za 400.000 maraka prihoda više u odnosu na prethodnu godinu", kaže Pavlović.

Za ljubitelje prirode zaravan Prijevor je čarobno mjesto sa kojeg se vrh Maglića vidi "kao na dlanu", ali i okolni masivi Volujaka, Sniježnice, Bioča i Zelengore.

Na Prijevoru se nalaze kolibe Nacionalnog parka "Sutjeska" zidane od kamena, gdje turisti rado odsjedaju, a odmah pored su i katuni hercegovačkih nomada.

Sa ove lokacije može se direktorno, težom stazom, popeti na najveći vrh BiH, koji se uzdiže 2.386 metara iznad mora, ali turisti najviše vole da prošetaju do Trnovačkog jezera, koje se nalazi na crnogorskoj strani Maglića, odakle je uspon na vrh dosta lakši.

Na putu do Prijevora prolazi se obodom prašume Perućica, a turisti obavezne pauze prave na dva vidikovca - Beškiti i Dragoš sedlu, sa kojih puca pogled na prostranstva ovog jedinstvenog rezervata prirode i na vodopad Skakavac, koji se u srcu prašume obrušava sa visine od 70 metara.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital