Kapital / IZVJEŠTAJI

Prosječna novembarska plata nakon oporezivanja u RS-u 969 KM

22.12.2020. 12:47 / Izvor: SRNA

Prosječna novembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 969 KM i nominalno je veća za 0,5 odsto, a realno takođe veća za 0,5 odsto od oktobarske, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U novembru je najviša prosječna plata nakon oporezivanja bila u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, gdje je isplaćeno 1.438 KM, a najniža u građevinarstvu 662 KM.

Prosječna novembarska bruto plata iznosila je 1.503 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru ove godine u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku su niže za 1,7 odsto, dok su u odnosu na oktobar ove godine u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći godišnji rast cijena u novembru od 3,4 odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan usljed viših cijena u grupi duvan 3,9 odsto i pivo 2,7 odsto.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u novembru ove godine zabilježen je u odjeljku prevoz od 11,5 odsto zbog nižih cijena u grupi goriva i maziva 19,8 odsto

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital