Rast u 2018. zavisit će od velikih infrastrukturnih projekata

11.12.2017. 10:02 / Izvor: Federalna.ba
Rast u 2018. zavisit će od velikih infrastrukturnih projekata

Statistika pokazuje rast u ovoj, te predviđa još veći za narednu godinu, ali samo ako konačno krenu veliki infrastrukurni projekti.

Statistika pokazuje rast u ovoj, te predviđa još veći za narednu godinu, ali samo ako konačno krenu veliki infrastrukurni projekti. Do tada, građevinske kompanije i radnici reference stiču u Sloveniji i čekaju da stečena znanja i vještine pokažu na domaćem terenu.

Svi ekonomski parametri u ovoj godni su u uzlaznoj putanji i Svjetska banka za kraj godine predviđa ekonomski od 3%. Ranije optimistične prognoze za našu zemlju su značajno korigovane zbog komplikovanih političkih odnosa, kao i zastoja u provedbi ranije najavljenih reformi.

"Očekivani izvozni rast uz bolje poslovno okruženje i generalno veći optimizam vezano za provođenje aranžmana s MMF-om bi mogli dovesti do blagog jačanja rasta privatnih investicija na realnu stopu od 6,9% u 2018. godini. Ovo bi zajedno sa snažnim rastom javnih radova trebalo dovesti i do ukupnog realnog rasta investicija u stalna sredstva od 10,6%. Time bi investicije zajedno s finalnom potrošnjom bile glavni nosioci projiciranog ekonomskog rasta od 3,4% u 2018. godini“, navode iz Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Trenutno velikih infrastrukturnih projekata, naročito cestogradnje u Federaciji nema. Na koridoru 5c izvode se radovi na dvije dionice zeničke obilaznice, te na mostu Svilaj-Odžak, a ostatak ove dionice bit će otvoren sutra, nakon skoro tri godine gradnje. Da kvalifikovana radna snaga ne bi bezuspješno čekala poslove na domaćem tržištu, Vijeće ministara BiH odlučilo je da im priliku za rad osigura na tržištu Slovenije, gdje je od januara do septembra posao osiguran za 8.132 osobe.

“Od ukupnog broja 30% su vozači, a ostatak su građevinski radnici”, ističe Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U narednoj godini posao na tržištu Slovenije bit će osiguran za još 9-10 hiljada ljudi. Poslovnu priliku u Sloveniji pronašle su i naše građevinske kompanije koje reference stiču i u drugim evropskim državama.

“Da bi kompanije pobijedile na tako zahtjevnim tržištima i vrlo rigoroznim tenderima ponuda mora biti tehnički ispravna, sa svim tehničkim paramentrima koje zahtjev tog tendera nosi, a da pritom budu najjeftiniji”, naglašava Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Na pragu smo 2018. godine, za koju su Federalnim budžetom predviđena sredstva za ulaganja u infrastrukturu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital