Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije

25.02.2021. 12:01 / Izvor: HINA
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.

Dow Jones skočio je 424 boda ili 1,35 posto, na 31.961 bod, dok je S&P 500 porastao 1,14 posto, na 3.925 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 posto, na 13.597 bodova.

Snažan rast indeksa uslijedio je nakon što je predsjednik američke središnje banke Powell u izvješću Kongresu kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dosegne ciljane razine od oko 2 posto.

Prethodnih dana tržište je bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i mogućnosti da Fed zaoštri monetarnu politiku i prije nego što se očekivalo, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Komentarima o inflaciji Powell je zapravo poručio da Fed planira zadržati niske kamatne stope još dugo vremena, objašnjavaju analitičari.

Nakon Powellovih komentara Dow Jones dosegnuo je novu rekordnu razinu. Uslijedio je i preokret Nasdaq indeksa, koji je na početku trgovanja bio u minusu i više od 1 posto, jer je popustio pritisak na tehnološki sektor.

Taj je sektor danima bio pod pritiskom jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je, zahvaljujući zatvaranju gospodarstava i radu od kuće, mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

Jučer su cijene dionica Microsofta, Amazon.coma i Applea dodatno pale između 0,4 i 1,1 posto, no poskupile su dionice Facebooka i Netflixa.

Nastavljen je, pak, rast cijena dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Ulagače je oraspoložilo i priopćenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) da se samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 u ispitivanjima pokazala sigurnom i učinkovitom.

To znači da je otvoren put za odobrenje još jednog cjepiva protiv covida-19, što bi moglo ubrzati procese cijepljenja, a time i normalizacije društvenog i gospodarskog života.

Cijena dionice Johnson & Johnsona porasla je nakon te vijesti više od 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 6.658 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 13.976 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.797 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital