Wall Street od euforije do razočaranja

11.03.2016. 11:29 / Izvor: Poslovni dnevnik
Wall Street od euforije do razočaranja

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je Europska središnja banka (ECB) smanjila kamatne stope, ali i poručila da su daljnji rezovi kamata malo vjerojatni.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno porasle jer je ECB, kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku, piše poslovni.hr.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je Europska središnja banka (ECB) smanjila kamatne stope, ali i poručila da su daljnji rezovi kamata malo vjerojatni.

Dow Jones oslabio je 5 bodova, ili 0,03 posto, na 16.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.662 boda. S&P 500 ojačao je, pak, 0,02 posto, na 1.989 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno porasle jer je ECB, kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku.

Tako je ključnu kamatnu stopu smanjila s 0,05 na nula posto, dok je kamatu na depozite banaka dodatno spustila u negativno područje, s minus 0,3 na minus 0,4 posto.

Ulagače je ohrabrilo i povećanje programa ECB-a za kupnju obveznica s dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi eura mjesečno, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva eurozone, a suzbiti deflacijske prijetnje.

"To je doista ohrabrilo ulagače jer su tržišta ovisna o nultim kamatnim stopama. Pa, to je besplatan novac", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Group.

Međutim, cijene dionica na europskim burzama, a potom i na Wall Streetu oštro su pale, nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za medije kazao da bi ubuduće banka smanjila kamate samo u slučaju izvanrednih okolnosti.

Tako je poručio da je ciklus smanjenja cijene novca završen, što je razočaralo ulagače koji su očekivali uobičajenu poruku da su daljnji rezovi mogući ako to bude potrebno.

Istodobno ulagače je uplašila mogućnost da će rekordno niske kamate u Europi izazvati slabljenje tečaja eura, što bi naštetilo američkim bankama i izvozu.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, tečaj eura jučer je prvo pao 1,6 posto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara. Tako oštre oscilacije tečajeva nisu dugo zabilježene.

"Tržište je razapeto između straha i pohlepe, a sve se to dogodilo u jednom danu", kaže Kim Forrest.

Loše je na tržište utjecao i pad cijena nafte za više od 2 posto, nakon vijesti da je malo vjerojatno da će najveći proizvođači 'crnog zlata' održati sastanak o smanjenju proizvodnje, ako neće sudjelovati i Iran.

S druge strane, podršku Wall Streetu pružili su dobri pokazatelji s američkog tržišta rada, što je odagnalo strahovanja od recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale, nakon razočaravajuće poruke Marija Draghija. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,78 posto, na 6.036 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,31 posto, na 9.498 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.350 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital