Kapital / IZVJEŠTAJI

U RS-u u junu prosječna plaća 849 KM

24.07.2018. 07:56 / Izvor: Fena

Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj (RS) u junu je iznosila 849 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na maj ove godine, junska plaća je nominalno veća za 0,3 posto, dok je u odnosu na jun 2017. nominalno veća za 2,5 posto.

Najviša prosječna neto zarada isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.345 KM, a najniža u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, svega 559 KM.

U junu 2018. godine, u odnosu na maj, najveći nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima ostale uslužne djelatnosti i to od 4,7 posto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,5 posto i građevinarstvo dva posto. 

Najveće smanjenje mjesečne zarade, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima vađenje ruda i kamena i to od 2,6 posto, informacije i komunikacije jedan posto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,7 posto.

PODIJELI:

TAGOVI:

plata

prosjek

RS

Zavod za statistiku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital