U Washingtonu održana panel diskusija o ekonomskoj reformi u BiH

08.02.2013. 10:31 / Izvor: eKapija.ba
U Washingtonu održana panel diskusija o ekonomskoj reformi u BiH

U Washingtonu, na Univerzitetu Johns Hopkins, održan je panel o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini na kojem su govorili političari i poslovni ljudi iz BiH, te analitičari i predstavnici State Departmenta.

Na Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, jučer je održana panel diskusija posvećena fiskalnoj politici u BiH i stanju ekonomije u našoj zemlji. Razmatrani su prijedlozi kako unaprijediti zakone u BiH kojima bi se olakšalo poslovanje privatnim subjektima, kako poboljšati fiskalni okvir, te kroz promjenu regulative u bankarskom sektoru omogućiti plasman jeftinih sredstava u razvoj privrede.

Na panelu su učestvovali Goran Nedić, predsjednik Upravnog odbora Američko-bosanske fondacije, Jonathan Moore, direktor Odjela za jugoistočnu Evropu u State Departmentu, Dominik Tolksdorf, stručni saradnik na SAIS-u, Enes Cengić, generalni direktor Energoinvesta, te Mujo Selimović, direktor MIMS grupacije. Panel diskusiju otvorio je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Moderator panela je bio Daniel Serwer, viši stručni saradnik SAIS-a.

Goran Nedić je kroz power point prezentaciju predstavio niz konkretnih mjera za trenutno ubrizgavanje dodatne likvidnosti u bh. ekonomski sistem i zaustavljanje rigidne politike štednje. Nedić je također predstavio efekte mogućeg dogovora stabilne državne vlasti, reformisanog bankarskog sektora i privrednika. Dogovor za rast omogućio bi ubrzani rast ekonomske aktivnosti u desetogodisnjem periodu pred nama.

Generalni direktor Energoinvesta je i predstavio projekte ove kompanije i strategiju daljnjeg razvoja te izrazio spremnost za saradnju sa kompanijama iz SAD-a.

Jonathan Moore je kazao kako SAD želi vidjeti riješenja pitanja u BiH koja će državu odvesti u EU. Dominik Tolksdorf je istakao ekonomiju kao primarni problem u Bosni i Hercegovini te korupciju kao narednu prepreku ka napretku zemlje, posebno kada je riječ o stranim investicijama, a osim toga, prekomplicirana birokratija predstavlja jednako veliki problem.

Na panelu je zaključeno da ce Centar za transatlantske odnose pripremiti dokumenat sa prijedlozima šta promijeniti u zakonskim okvirima u BiH kako bi se efikasno i unaprijedilo ekonomsko stanje u BiH te time privuklo investitore i unaprijedio životni standard građana u BiH. Ovaj dokumenat će biti poslan svim relevantnim institucijama u BiH, State Departmentu te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Dokument će biti dostupan javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital