Kapital / IZVJEŠTAJI

Ukupan obim razmjene RS-a oko 5,9 milijardi KM

24.09.2018. 12:22 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je za osam mjeseci ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 5,9 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 71 odsto, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je izjavio novinarima u Banjaluci da je tokom prethodnih 10-11 godina bila najviša vrijednost pokrivenosti uvoza izvozom.

Republika Srpska je u posmatranom periodu ostvarila izvoz od 2,451 milijardu KM, a uvoz 3,452 milijarde KM.

Posmatrano prema grupama proizvoda za osam mjeseci, u strukturi izvoza najviše učestvuje električna energija, sa 8,4 odsto, zatim vještački korund, aluminijum oksid i aluminijum hidroksid šest odsto, te dijelovi obuće 5,5 odsto.

U strukturi uvoza najviše učestvuje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /sirova/ 13,1 odsto, a zatim slijede lijekovi 3,4 odsto, te lični automobili i druga motorna vozila namjenjena prevozu do 10 osoba sa učešćem od 2,3 odsto.

Najveći procenat od 15 odsto od ukupno ostvarenog izvoza odnosi se na Italiju, dok se najveće učešće u uvozu odnosi na Srbiju, sa 16,4 odsto od ukupno ostvarenog uvoza. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital