Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Bajruzin Hajro Planjac, pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista

23.07.2009. 10:48 / Izvor: eKapija.ba

Pjesnik, pripovjedač, romansijer i publicista Bajruzin Hajro PLANJAC, jedan od najtiražnijih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu i omladinu, rođen je 13.03.1961. godine u selu Bobare, nadomak drevnog Tešnja. Školovao se u rodnom mjestu, Doboju, Banjaluci i Beogradu.

U životu je radio razne poslove. Bio je fizički radnik - betonarac, zidar, bravar, tesar, muzičar u rock grupi, trgovački putnik - prodavač knjiga, menadžer na estradi, novinar u novinama, radiju i televiziji, obrtnik… Bio je glumac u popularnoj TV seriji Viza za budućnost igrajući tajkuna Habeta. Zastupljen je u brojnim antologijama i panoramama, udžbenicima i priručnicima za osnovnu školu i Pedagoški fakultet (predmet književnosti za djecu), kao i u lektiri. Zastupljen je u udžbenicima u Srbiji (Sandžak).

Djela su mu prevođena na engleski, njemački i 151 arapski jezik. Piše uglavnom za djecu i omladinu i često obilazi škole po BiH i govori učenicima svoje pjesme, priče i odlomke iz romana… Živi u rodnom mjestu i radi u Izdavačko-grafičkoj kući PLANJAX, čiji je osnivač i vlasnik. Član je Društva pisaca i Saveza novinara BiH.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa www.planjac.com)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti