Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

30.10.2008. 10:55 / Izvor: eKapija.ba

Dr. Ismet Ovčina rođen je 1957. godine u Bileći. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na kojem je magistrirao 1989. godine i doktorirao 2004. godine

Aktivan je javni, kulturni i sportski djelatnik. Bio je odbornik i vijećnik u općini Stari Grad Sarajevo, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, vijećnik u Gradskom vijeću grada Sarajeva i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

U vremenu od 1994. do 1996. godine obavljao je funkciju člana Izvršnog odbora grada Sarajeva za saradnju sa UNPROFOR-om, UNHCR-om i humanitarnim organizacijama.

U oktobru 2005. godine imenovan je za direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Bosniaca i svih izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, član komisije za polaganje stručnih bibliotečkih ispita, te član Senata Univerziteta u Sarajevu.

Objavio je knjige "Bosna i Bošnjaci u hrvatskoj politici (1878.-1914.)", "Političke stranke i demokratija", "VIJEĆNICA – prepoznatljivi simbol NUBBiH" (sa saradnicima), te priredio (zajedno sa saradnicima) "VODIČ kroz fakultetske biblioteke u Bosni i Hercegovini", kao i preko 30 naučnih i stručnih radova iz oblasti političkog sistema i političke misli, te bibliotečke politike. Govori francuski i engleski jezik.

Izvor: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti