Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Emina Husedžinović, jedna od najuspješnijih modnih kreatorki u BiH

31.08.2009. 13:35 / Izvor: eKapija.ba

Emina Husedžinović rođena je 17. juna 1973. godine u Banjoj Luci. Diplomirala je 1999. godine na Tekstilno - tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Projektiranje i dizajn tekstila i odjeće temom "Aspekti kaput-haljine u visokoj modi". Nostrificirala je diplomu na Manchester Univerzitetu za tekstil i odjeću. Aktivan je član Udruženja građana ULUPUBIH, Udruženja manekena i modnih kreatora BiH, Udruženja URBAN-ETNO, čiji je i predsjednik, a 2006. godine dobila je i status samostalnog umjetnika od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Bila je, također, član Koordinacionog odbora "Sarajevo evropski region 2006." Njeni modeli su prezentirani i u monografiji "Dizajn u Bosni i Hercegovini", koja je nastala povodom 50 godina ULUPUBIH.

Emina je radila kao dizajner odjeće i modnih dodataka inspiriranim elementima našeg foklora za Uslužnu zadrugu "Bar-Sar", kao i za Užok iz Kaknja. Osmislila je kostimografiju za komediju "Luda lova", redatelja Sulejmana Kupusovića, za Narodno pozorište u Sarajevu te je prihvatila kostimografski izazov za dramu Nedžada Ibrišimovića "Karabeg", redatelja Gradimira Gojera, za 55. godišnjicu Narodnog pozorišta Tuzla.

Godine 2005. bila je angažirana za projekat "Movie star", kao kostimograf za udruženje Urban-Etno.

Pored uspjeha postignutih u oblasti dizajniranja, Emina se okušala i u novinarskom svijetu kao urednik modnog diijela magazina "Lady" te uređivala i pisala za modni prilog časopisa City Review.

Radila je kostimografiju za propagandne spotove Bh Telecom, Lijanović i FDS ostale klijente putem agencije za oglašavanje Via Media.

Emina je uspjela unijeti elemente bh. tradicije i zapadnjačke sofisticirane elegancije u uniforme za predstavnike Turističke zajednice Kantona Sarajevo u Njemačkoj, za hostese za PLIVU i FDS osoblje MIMS i MERKUR, kao i konobare pivnice HS, kao i za počasnu stražu Kantonalnog fonda za očuvanje šehidskih grobalja koja čuva mezar prvog predsjednika Republike BiH.

Nagrade

2004. godine, povodom 6. aprila, dobila je nagradu za modu za kolekciju "Tolerancija u modi" od ULUPUBIH, a u novembru iste godine, na dvadesetprvim susretima pozorišta BIH dobila diplomu za najbolju kostimografiju za pozorišnu predstavu "Karabeg". Udruga Libertas dodijelila joj je priznanje za afirmaciju modne scene i najuspiješnijeg kreatora u periodu od 2000. do 2004. godine. Na Fashion week Zenica izabrana je za najboljeg dizajnera i dobila nagradu za najbolju kolekciju 2005. Udruga Libertas dodijelila joj nagradu za najboljeg dizajnera u 2005. godini. Udruženje likovnih i primjenjenih umjetnosti, joj je 2006. godine uručilo nagradu za modu i dizajn za tri autorska rada.

Također, dobila je i nagradu za drugu najljepšu haljinu za izbor Miss universe 2006. godine u Gani.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa web portala Emine Husedžinović)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti