Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela

29.07.2019. 12:53 / Izvor: SRNA
Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela

Grafika funkcioniše na principu na kome su nekada štampane knjige - način preslikavanja, a dopušta ulazak u najsitnije detalje.

Diplomirani student Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela.

Talentovana Anja, sa Pala, ističe da je igla grafička tehnika duboke štampe dobijena mehaničkom metodom direktnog graviranja u metalnu ploču i da je karakteristična po svojim baršunastim linijama.

Grafika funkcioniše na principu na kome su nekada štampane knjige - način preslikavanja, a dopušta ulazak u najsitnije detalje.

"Postoje tri postupka grafičke tehnike. To su visoka štampa koja obuhvata drvorez i linorez, gdje rad na drvetu ili linoleumu nožićem režemo, zatim duboka štampa koja se radi na metalnim pločama, gdje se hemijskim putem uz pomoć kiseline jetka ploča i dobija određeni crtež. Tu je mehanički princip uz pomoć određenih grafičkih alatki koje mogu da naprave crtež koji kasnije prenosimo na papir", priča Grujić.

Ona napominje da postoji i ravna štampa koja podrazumijeva rad na kamenu i na svilenom situ, ali da je njeno srce osvojila duboka štampa koja pruža najviše mogućnosti i imitira bilo šta jer tako pravi rad koji izgleda kao slika, kao crtež.

Anjini radovi su kombinacija tehnika bakropisa i akvatinte, a grafičke alatke koje koristi pri radu su igle, gladilice, šaberi, roleta, njihalica, presa.

Ona ističe za Srnu da ima tridesetak radova dimenzije 35 sa 50 centimetara i 50 sa 70 centimetara, da malom iglom crta i pravi skice rada.

"Kako si nacrtao tako i ostaje, nema promjena kao sa olovkom. Mi grafičari to što radimo napravimo da bude kao odraz u ogledalu", objašnjava Grujić.

Za kvalitetan rad potrebno je dosta vremena jer je to dugotrajan proces koji obuhvata rad sa kiselinom koja se jetka, zatim suši i dodaje novi zaštini sloj grunda. Grujićeva navodi da je u ovoj godini za šest mjeseci uradila pet radova.

Figuracija i figurativno slikarstvo Grujić zanima i to je nešto u čemu želi da se razvija.

"Odlučila sam se za figuraciju jer ona prati umjetnost otkako je postala. Tema kojom se bavim sve vrijeme jesu snovi - kako oni funkcionišu, utiču na čovjeka. Motivi su nestvarni, nesvakidašnji - mitološke priče", ističe Grujić koja je član Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Osim grafike koja je ispunjava, opušta i dozvoljava da uđe u sasvim drugi nestvarni, zamišljeni svijet, koji sa velikom emocijom prenosi na papir ili ploču, Grujić se bavi i slikarstvom i ima više od 100 slika.

Anja Grujić trenutno živi u Beogradu i planira da upiše master studije.

Ono o čemu ona sanja jeste da jednog dana ima samostalnu izložbu, pokuša da uspije i razvija u umjetnosti, te da njeguje i od zaborava sačuva savremenu umjetnost i neke njene specifične discipline.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti