Senad Tahmaz, freelance fotograf: Proučava drevnu civilizaciju i planira fotografski putopis

31.01.2011. 16:16 / Izvor: eKapija.ba
Senad Tahmaz, freelance fotograf: Proučava drevnu civilizaciju i planira fotografski putopis

Sklonost ka umjetnosti i interesovanje za društvenim fenomenima, koje je gajio od djetinjstva, Senad Tahmaz sublimirao je u fotografiju, vizuelnom i po njemu najjačem obliku komunikacije i prenošenja emocija sa autora na posmatrača.

Ovog fotografa najviše fascinira ulična, dokumentarna i uopšte fotografije "svakodnevnih situacija" malog, običnog čovjeka u njegovim različitim situacijama u prostoru i vremenu, na poseban način osmišljena i prikazana. Za njega najbolja fotografija uopšte je ona koja ima svoju priču, a najbolji fotografski kadar onaj koji je originalan, neponovljiv i svojstven autoru.

I privatno, autor cijeni originalnost i iznad svega unutrašnje vrijednosti kod ljudi. Za sebe kaže da u životu uvijek teži nečem novom i pozitivnom, ne voli životnu monotoniju i statičnost.

Senad Tahmaz rođen je 12. februara 1980. godine u Sarajevu. Završio je Srednju građevinsku školu, odsjek arhitektura te Sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Za vrijeme studiranja, bio je stipendista Egipatske ambasade u BiH, te stipendista i aktivista njemačke nevladine fondacije "Heinrich Boll Stiftung" u sklopu čijih projekata je učestvovao na zajedničkim seminarima i treninzima posvećenih raznim temama iz društvenog života u BiH i na globalnom nivou.

Posjeduje određeno radno iskustvo na polju sportskog novinarstva, a jedan dio radne karijere proveo je u agenciji za istraživanje javnog mnijenja "Prizma - Sarajevo", učestvujući u više projekata i istraživanja.

Trenutno radi kao koordinator za ljudske resurse u inžinjering firmi "Petrolinvest Sarajevo", koja je dio svjetske naftne grupacije "Technip France".

"Poslovi koje obavljam su u skladu sa modernim zahtjevima poslovanja iz oblasti upravljanja ljudskim resursima. Preuzeti su i primjenjeni u skladu sa strogim zahtjevima kompanije i europskim standardima. Redovnim učešćem na konferencijama i treninzima unutar poslovnica kompanije u inostranstvu svoj posao unapređujem te stečena znanja i iskustva primijenjujem u svojem radu", ističe Tahmaz u razgovoru za eKapiju.

Veliki je ljubitelj literature koja izučava fenomene društva, društvenih odnosa, različitih društvenih promjena kroz historiju. Posebno polje interesovanja je i etnologija.

"Također, zainteresiran sam i za izučavanja dostignuća i društvene organizacije drevnih civilizacija. Posebno me fasciniraju fenomeni i dostignuća na polju kulture i umjetnosti, kako drevnih civilizacija, tako i današnjeg, modernog čovjeka", naglašava on.

Kao rezultat zanimanja za umjetnost, u međuvremenu se javila i ljubav prema fotografiji koja dolazi kao neka vrsta objedinjenja svih spomenutih interesovanja, osjećaja i iskustava.

Općenito, bez obzira na žanr, voli fotografiju u kojoj fotograf ima svu širinu umjetničke slobode izražavanja. Smatra da crno-bijela fotografija, od svih fotografskih tehnika, na poseban način daje snagu priči koja stoji iza fotografije. Preferira "fotografiju momenta", dakle fotografiju onakvu kakva je nastala u datom momentu, uhvativši realnost trenutnim klikom na fotografskom aparatu.

"To znači fotografija bez pretjerane naknadne obrade, u smislu velikog mijenjanja sadržaja ili umetanja kvazi - realnosti što je danas čest slučaj, da bi ista dobila na tzv. vrijednosti. Iz istog razloga nisam ljubitelj `stock` fotografije kod koje je veliki broj stvari usmjeren i ograničen pravilima kakve zahtjevaju pravila profita i potrošačkog društva", kaže Tahmaz.

Od fotoaparata se ne odvaja ni u slobodno vrijeme ni na poslovnom putovanju, bilo da se zatekao u gradu, prirodi ili bilo gdje drugo, svako mjesto i vrijeme pruža inspiraciju i posebnu draž. Neke od njegovih najdražih fotografija nastale su za vrijeme boravka u Istanbulu. To je grad, ističe on, sa neobičnom karizmom u kojem je fotografsku inspiraciju nemoguće iscrpiti, i to posebno u žanru ulične fotografije.

U budućnosti, želja mu je obići cijeli svijet i prenijeti sliku svijeta iz ugla nesputanog fotografa, te povodom toga objaviti fotografski putopis koji će inspirisati neke nove naraštaje ljubitelja fotografije da krenu njegovim putem i dožive isto iskustvo.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti