Ko je Zoran Milanović?

Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Ko je Zoran Milanović?

Potom je dva puta uzastopno na izborima za predsjednika Hrvatske pobjeđivao Stipe Mesić (HNS). Bio je predsjednik u periodu 2000. godina - 2010.

06.01.2020. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine

Socijaldemokrata Zoran Milanović peti je predsjednik Republike Hrvatske biran na višestranačkim demokratskim izborima od 1990. godine.

U mandatu u narednih pet godina biće predsjednik Hrvatske, a prije njega u proteklih pola decenije to je bila Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), koju je uvjerljivo pobijedio u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora.

Predsjednik Republike Hrvatske od 1990. godine do smrti 1999. bio je Franjo Tuđman (HDZ). Poslije Tuđmanove smrti v.d. predsjednici do održavanja izbora kratko su bili Vlatko Pavletić (HDZ) i Zlatko Tomčić (HSS).

Potom je dva puta uzastopno na izborima za predsjednika Hrvatske pobjeđivao Stipe Mesić (HNS). Bio je predsjednik u periodu 2000. godina - 2010.

Ivo Josipović (SDP) predsjednik Hrvatske bio je od 2010. godine do 2015.

Inauguracija Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske održaće se u februaru ove godine.

Zoran Milanović, rođen je 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu. Srednju školu završio je u Centru za upravu i pravosuđe, a potom i Pravni fakultet u Zagrebu. Kao uspješan student dobio je Rektorovu nagradu.

Po završetku fakulteta radio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Od 1993. godine bio je radnik Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Godinu poslije učestvovao je u mirovnoj misiji u Azerbejdžanu kao pripadnik OESS-a.

Godine 1996. postaje savjetnik u hrvatskoj misiji u EU i NATO-u u Briselu, gdje 1998. završava poslijediplomski studij evropskog i komparativnog prava i postaje magistar.

Predsjednik SDP-a bio je od 2007. godine, poslije smrti Ivice Račana. Prvi čovjek hrvatskih socijaldemokrata ostao je do 2016. godine. Potom otvara konsultantsku firmu ”EuroAlba Advisory”, putem koje je, prema njegovim nekadašnjim riječima, savjetovao i albanskog premijera Edija Ramu.

Bio je zastupnik u Saboru Hrvatske. Takođe, na vrhuncu dosadašnje političke karijere vršio je i funkciju 10. premijera Hrvatske, od 23. decembra 2011. godine do 22. januara 2016.

Zoran Milanović oženjen je apotekarkom Sanjom, koju je upoznao na dočeku 1991. godine. Prvo zajedničko putovanje, ranije su otkrili, "platili su prodajući usisivače po stanovima u Zagrebu".

Milanović je otac dvojice sinova, Ante Jakova i Marka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti