Mostarka Emina osmislila aplikaciju koja pomaže osobama nakon moždanog udara

08.06.2020. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Mostarka Emina osmislila aplikaciju koja pomaže osobama nakon moždanog udara

Emina Kapetanović, studentica mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija primjer je kako vlastito iskustvo može biti dobar korak za promjene u društvu.

Emina Kapetanović, studentica mostarskog Fakulteta informacijskih tehnologija primjer je kako vlastito iskustvo može biti dobar korak za promjene u društvu.

Nakon što je njen otac pretrpio moždani udar, osmislila je aplikaciju koja osobama koje su doživjele istu situaciju pomaže pri rehabilitaciji i socijalizaciji.

"Inspiraciju za ovu aplikaciju sam nažalost dobila iz ličnog iskustva. Moj otac je preživio teži moždani udar prije sedam mjeseci i tokom tog vremena morala sam odrasti preko noći da bih bila uz svoju porodicu. Osim stručne medicinske pomoći tražili smo bilo kakve načine na koje bi mu pomogli, međutim resursi na internetu su bili ograničeni, pogotovo za naše tržište", govori Emina.

Govori kako je jedan od većih faktora, koji je potakao izradu ove aplikacije, bila pandemija koronavirusa i finansijski kolaps, s obzirom da medicinska pomoć nije automatski bila dostupna i mnoge su osobe pretrpile finansijske gubitke, a troškovi potrebni za njegu bolesnika su rasli. Aplikacija kao što je ova takve situacije u budućnosti će učinit drugačijim jer će nuditi privremenu pomoć.

Aplikacija nudi svu potrebnu podršku, od fizijatrijskih, govornih i memorijskih vježbi, popratnih komponenti poput FAQ-a - frequently asked questions ili često postavljana pitanja, podsjetnika za termine i terapije koje pacijent koristi, pa sve do praćenja ukupnog napretka zdravstvenog stanja.

Ova mlada Mostarka sa svojom aplikacijom nedavno je osvojila prvo mjesto na FIT Coding Challenge-u.

Riječ je o takmičenje koje se prvi put organiziralo 2008. godine na prijedlog jednog od profesora, koji je i sam bio student FIT-a. Takmičenje se organizuje u nekoliko kategorija a to su programiranje, cyber security, inovacije te game party.

Emina kaže kako su joj upravo profesori bili najveća podrška u cijelom projektu.

"Baskrajno sam im zahvalna što sve svoje student podržavaju i pomažu im kako bi realizirali svoje ideje. Želim se prijaviti i iduće godine, te preporučujem mladim zainteresovanim za IT sektor, ako se pronađu u jednoj od navedenih kategorija, da se prijave jer ih rezultati i prilike mogu iznenaditi", objašnjava Emina.

Tokom izrade koncepta aplikacije bilo je uključeno oko 50 medicinskih stručnjaka. Kontaktirala je lokalne, državne ali i bolnice iz regiona kao i privatne institucije za neurorehabilitaciju koje su bile voljne pomoći i usmjeriti ju prema stručnjacima s kojim je nastavila raditi na razvoju ideje.

"Biznis plan sam razvijala s renomiranim stručnjacima, Amnom Popovac i Goranom Dodigom. Stoga želim svim mladim inovatorima preporučiti da se prijave na ovakva takmičenja, jer su za prave ideje vrata uvijek širom otvorena", govori nam Emina.

Iako aplikacija još uvijek nije na tržištu, na njeno kako kaže veliko iznenađenje, ovaj projekt svakodnevno dobija ogroman publicitet i šanse za dalje razvijanje.

Emina je trenutno u potrazi i pregovorima sa kompanijama koje bi napravile ovu aplikaciju s obzirom da je potreban veliki broj IT i medicinskih stručnjaka.

"Dobivam puno poruka podrške na svojim društvenim mrežama vezanim za  projekat, pogotovo od osoba koje su se našle u sličnoj situaciji, te su željne da koriste i testiraju aplikaciju. Moj cilj će biti ispunjen kad znam da ću olakšati život makar jednoj osobi", kaže ona.

Kroz svoje obrazovanje Emina je bila član mnogih nevladinih organizacija kroz koje je organizovala mnogobrojene projekte. Interesovanje za informatiku pokazala je u srednjoj školi, gdje je pohađala matematičko-informatički smjer, te je upisala Fakultet informacijskih tehnologija na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, na kojem je trenutno druga godina.

Velika joj je želja postati project manager u IT sektoru, te će se do tada kako kaže nastaviti usavršavati i doprinositi zajednici kroz lične projekte.

Ova aplikacija sigurno neće biti njen jedini projekt jer trenutno traži firme, organizacije i individue sa kojima bi mogla sarađivati i na sljedećim projektima.

"Mislim da zapravo ima dosta neiskorištenih potencijala i neriješenih problema koji zahtjevaju rješenja. Tehnologija je tu da nam olakšava čitav taj proces i svakodnevni život i trebamo ju koristit", kaže Emina te dodaje da je otvorena za poslovne saradnje tako da svi zainteresirani mogu da se jave na njen linkedin profil kako bi društvo učinili boljim a život lakšim.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti