Obuka za 175 nezaposlenih mladih u Microsoft Skills Centrima

05.10.2015. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Obuka za 175 nezaposlenih mladih u Microsoft Skills Centrima

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, i udruženje MS Community potpisali su danas ugovor o saradnji čime se YEP pridružio projektu Microsoft Skills centara.

 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), čije provođenje u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, i udruženje MS Community potpisali su danas ugovor o saradnji čime se YEP pridružio projektu Microsoft Skills centara. Uz podršku kompanije Microsoft u spomenutim centrima planirano je obučavanje i certifikacija 350 osoba u korištenju Microsoft tehnologija.

Usvajanje novih IT znanja i sticanje odgovarajućih certifikata, značajno uvećava šanse mladih za zapošljavanje.

U saradnji sa Fakultetom za informacijske tehnologije Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Ekonomskim i Elektrotehničkim fakultetima Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskim fakultetom APEIRON Univerziteta u Banja Luci, udruženje MS Community je u julu ove godine pokrenulo Microsoft Skills centre. Uz podršku kompanije Microsoft planirano je da se u centrima obuči 240 studenata navedenih i srodnih fakulteta. Uključivanjem Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, ovaj broj se uvećava za dodatnih 110 nezaposlenih mladih sa evidencija službi za zapošljavanje.

Povodom potpisivanja ugovora Ranko Markuš, rukovodilac YEP-a, izjavio je: "Programeri su jedno od najtraženijih zanimanja u BiH i svijetu, te ne postoji nikakva dilema da li će im sticanje Microsoft certifikata značajno olakšati put do pronalaska zaposlenja. Nadamo se da će svi koji uspješno prođu obuku brzo pronaći zaposlenje, te da ćemo na taj način promjeniti i klasične načine realizacije aktivnih mjera javnih službi za zapošljavanje, koje bi trebale biti dinamične kao i samo tržište."

"Prije svega se želim zahvaliti YEP projektu i Vladi Švicarske jer su prepoznali vrijednost projekta i odlučili podržati Microsoft Skills Centre i udruženje MS Community. Kroz Microsoft Skills Centre, a uz podršku YEP projekta, nezaposleni mladi imaju priliku steći znanje i vještine u IT segmentu i dobiti oficijelne Microsoft certifikate, koji su izuzetno cijenjeni kod poslodavaca u IT industriji", rekao je Omar Krivošija, direkor Microsoft BiH.

Predsjednik udruženja MS Community Damir Dizdarević je istakao: "Drago name je što je pored Microsofta, i YEP prepoznao vrijednost i značaj ovog projekta za nezaposlene osobe, kao i mlade generalno koji žele da unaprijede svoje IT vještine. Ova saradnja omogućava da se broj polaznika poveća i da projekat postane dugoročan, čime ćemo sigurno doprinijeti zapošljavanju mladih."

Više informacija o načinu apliciranja za učešće u obuci dostupno je u prostorijama biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo, Banja Luka i Mostar te na web stranicama www.yep.ba i www.skillscenter.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti