Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora MPF "Perspektive"

04.04.2012. 11:16 / Izvor: eKapija.ba
Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora MPF 'Perspektive'

Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog poslovnog foruma "Perspektive" i predsjednik Uprave "PROMO International" Grupe, rođen je 5. marta 1966. godine u Tuzli

Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog poslovnog foruma "Perspektive" i predsjednik Uprave "PROMO International" Grupe, rođen je 5. marta 1966. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu i srednju Saobraćajnu školu.

U mladosti se aktivno bavio sportom, trenirajući rukomet, košarku, stolni tenis i streljaštvo, te se amaterski bavio fotografijom.

Od 1986. do 1990. studirao je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, Pravnom fakultetu u Sarajevu i Pedagoškoj akademiji u Tuzli. Godine 1989. osnivao je jednu od prvih agencija za marketing u Jugoslaviji "Intermedij".

Početkom devedesetih prošlog vijeka završio je Visoku školu za menadžere pri Univerzitetu u Beogradu gdje je stekao zvanje menadžer organizacije poslovanja.

Od 1994. od 1998. godine uspostavlja prvi međunarodni sajam u Tuzli ("PROMO"), te prve projekte za promociju i unapređenje poslovanja: Međunarodni festival tržnih komunikacija, Međunarodni poslovni forum "Perspektive", časopis "Poslovni uspjeh". 1996. godine bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH-a.

Godinu poslije osniva privredno Društvo za poslovni konsalting, sajamsko poslovanje i Kongresne aktivnosti "PROMO International", čiji je bio prvi direktor.

U to vrijeme napisao je priručnik "Novi način poslovnog komuniciranja u uspostavljanju saradnje i razvoja / kako najoriginalnije nastupiti na sajmu, postići optimalan efekat i maksimalne poslovne rezultate", te pohađao niz menadžerskih seminara i poslovnih škola u zemlji i inostranstvu.

Jedan je od osnivača Liberalno-demokratske stranke BiH, Evropskog pokreta "Forum 2000", Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Proevropske narodne stranke („ProENS“) BiH.

1999. Osniva Centar za promociju i razvoj turizma u BiH, a od 2002. – 2007. nastavlja sa uspostavljanjem brojnih projekata za promociju i unapređenje poslovanja i ekonomskog razvoja.

2002. osniva "PROMO International" Grupu, gdje danas obavlja dužnost predsjednika Uprave.

Dobitnik je priznanja MANAGER 2003. za izuzetan doprinos razvoju bosanskohercegovačke ekonomije.

Od 2004. do 2010. bio je potpredsjednik Ferijalnog saveza Bosne i Hercegovine. Međunarodni poslovni forum „PERSPEKTIVE“ Tuzla / Sarajevo / Zagreb osnovao je 2007. godine.

Također bio je jedan od osnivača Unije poslodavaca Bosne i Hercegovine, firmi „PROMOGLOBAL“ d.o.o. Zagreb i „ PROMO – EXPO „ d.o.o. Tuzla, te nacionalnog projekta za promociju nacionalnih ekonomskih i društvenih dostignuća "EXPO BiH".

Idejni je tvorac i realizator nekoliko stotina projekata marketing, izdavačkog i kongresnog karaktera koji su realizirani u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Poljskoj, a predstavljeni i realizirani u preko 80 gradova u 32 zemlje svijeta.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti