Damir Barbarić: 'Morate trčati da bi preživjeli'

Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Damir Barbarić: "Morate trčati da bi preživjeli"

„Urgent je konzultantska tvrtka koja se bavi savjetovanjem pri osnivanju i poslovanju gospodarskih subjekata. S početka su to bile pomoći oko pripreme dokumentacije za osnivanje i početak rada gospodarskih društava, da bi vremenom pretežita djelatnost bila izrada due diligence, izrada modela nagrađivanja, savjetovanje prilikom preuzimanja društava, izrada info memoranduma za prezentiranje kompanija prilikom prodaje, posredovanje u prodaji kompanija, izrada organizacijske sheme…

12.12.2008. 12:52 / Izvor: eKapija.ba

"Rođen sam 26. travnja 1956. godine u Mostaru. Djetinjstvo i školovanje proveo sam na Širokom Brijegu. Osnovnu školu i gimnaziju završio sam na Širokom Brijegu, a potom pohađam studij prava, te diplomiram 13. listopada 1978. godine i stječem zvanje diplomiranog pravnika. U profesionalnom usmjerenju, a kasnije u samom poslu pomogao mi je otac, također pravnik, sa svojim bogatim znanjem i iskustvom. U mladosti sam se bavio fotografijom i snimanjem filmskih zapisa s tadašnjim kamerama 8 mm", započinje svoju priču za eKapija.ba Damir Barbarić, direktor kompanije Urgent d.o.o. Široki Brijeg.

Inače, kako kaže, Barbarići od pamtivijeka žive u Hercegovini na prostoru današnjih općina Široki Brijeg, Čitluk, Ljubuški i Grude.

Kada je u pitanju karijera i kretanje kroz firme, naš sagovornik kaže da se odmah nakon završenog studija zaposlio u GP Novogradnji Široki Brijeg i to na poslovima rukovoditelja opće pravne i kadrovske službe. Na ovim poslovima je radio do 1990. godine kada osniva konzultantsku tvrtku URGENT d.o.o. Široki Brijeg. Od osnivanja do danas radi na poslovima direktora i vodećeg konzultanta.

Urgent je konzultantska tvrtka koja se bavi savjetovanjem pri osnivanju i poslovanju gospodarskih subjekata. S početka su to bile pomoći oko pripreme dokumentacije za osnivanje i početak rada gospodarskih društava, da bi vremenom pretežita djelatnost bila izrada due diligence, izrada modela nagrađivanja, savjetovanje prilikom preuzimanja društava, izrada info memoranduma za prezentiranje kompanija prilikom prodaje, posredovanje u prodaji kompanija, izrada organizacijske sheme… Projekt kompanije koja će biti na usluzi poduzetnicima prilikom pokretanja vlastitog poduzetničkog pothvata osmislili smo i realizirali 14 godina prije nego što je u R. Hrvatskoj sličan projekt pokrenula vlada s razlikom što se naš projekt zove URGENT, a projekt Vlade R. Hrvatske HITRO i naravno s još jednom razlikom – naš projekt je osmišljen i realiziran u okvirima privatne inicijative“, kaže Barbarić.

Specijalnost mu je, kako kaže, korporativno pravo, te s tim u svezi korporativno upravljanje. Do sada je pohađao sve značajnije seminare koji se bave temom korporativnog upravljanja, studij za menadžere kvalitete kod OSKARA iz Zagreba po programu europske organizacije za kvalitetu.

Prošao sam više edukacija, od kojih kao najvažnije izdvajam edukaciju za medijatora, edukaciju u pro aktivnoj prodaji. Član sam u nadzornim odborima: Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH, TLM d.d. Šibenik i FE – AL d.o.o. Mostar“, ističe on.

Stalni je konzultant kod firmi : KRAŠ TRGOVINA, FEAL, MCI, MEPAS, STAR ŠPORT, SJEMENARNA, AUTOKUĆA JELIĆ, PRESAL, A 3, HERING, GRAFOTISAK…

Bliska suradnja uspostavljena je s konzultantskom kućom REVICON iz Sarajeva, te KPMG Sarajevo i KPMG Zagreb.

Kada su u pitanu aktuelni i kapitalni projekti, kompanija tranutno radi na projektima izrade due diligence, i projektima preuzimanja nekoliko kompanija, a s imenima, kako kaže ne može izaći u javnost zbog preuzete obveze tajnosti podataka.

Govori njemački jezik, a hobi mu je off road i planinarenje.

Dječački san koji još uvijek nije ostvaren je sudjelovanje na Camel Trophyu. „Na moju veliku žalost ovo natjecanje je ugašeno prije negoli sam se odvažio okušati“, iskren je direktor Urgenta.

Njegova životna i poslovna filozofija satkana je u jednoj priči koja glasi: „Svakoga jutra u Africi se budi gazela i zna da mora trčati brže od lava da bi preživjela. Svako jutro u Africi se budi lav i zna da mora trčati brže od gazele da bi preživio“. Pouka priče je da nije bitno da li ste lav ili gazela. Morate trčati da bi preživjeli!

Oženjen, otac dvoje djece.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti