Nijaz Hastor: Čovjek koji je na par dana zaustavio proizvodnju Golfa

24.08.2016. 17:23 / Izvor: Telegraf
Nijaz Hastor: Čovjek koji je na par dana zaustavio proizvodnju Golfa

Sve je počelo sporom Volkswagena i dvaju dobavljača, tvrtki CarTrim i ES Automobilguss iz grupacije Prevent DEV.

Nakon maratonskih cjelonoćnih pregovora između Volkswagena i dobavljača oko obustave isporuke dijelova, zbog koje je početkom tjedna zaustavljena proizvodnja Volkswagenovih najpopularnijih modela Golf i Passat; iz VW Grupacije su poručili da je sporazum ipak postignut.

Iako nisu poznati svi detalji, Reuters javlja da su dobavljači pristali nastaviti isporuku dijelova, pa oko 28.000 radnika zaposlenih u šest Volkswagenovih tvornica može postepeno nastaviti s proizvodnjom.

Spor zbog raskida ugovora

Sve je počelo sporom Volkswagena i dvaju dobavljača, tvrtki CarTrim i ES Automobilguss iz grupacije Prevent DEV, njemačke tvrtke u vlasništvu najbogatijeg bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora.

Tvrtke CarTim, proizvođač kožnih i tekstilnih presvlaka i ES Automobilguss, proizvođač kutija mjenjača, prestale su djelove isporučivati prošloga tjedna. Dvije kompanije su optužile Volkswagen za otkazivanje ugovora bez ikakvog obrazloženja i kompenzacije i od njemačkog proizvođača zahtijevali naknadu štete.

Prevent je tražio odštetu u iznosu od 58 milijuna eura za troškove pripreme proizvodnje u okviru ugovora vrijednog 500 milijuna dolara s tvrtkom CarTrim, dogovoren za sljedeću godinu. Kako je VW to odbio, kompanije su obustavile isporuku dijelova i time natjerale njemačkog proizvođača na zaustavljanje proizvodnje.

Sličan problem su 2013. imali s Daimlerom

Ovo nije prvi takav slučaj za grupaciju Prevent. Prema pisanju njemačkih medija, slična se situacija odigrala 2013. godine s kompanijom Daimler. Prevent od Daimlera, proizvođača Mercedes-Benz automobila, sudskim putem traži 40 milijuna eura odštete.

Kako javlja Automotive News Europe, iz Daimlera su poručili da surađuju s Prevent grupom i da nemaju problema s isporukom. Na pitanje je li riječ o istim tvrtkama koje su u aktualnom sporu s VW Grupom, Daimlerov glasnogovornik je odgovorio da trenutno nemaju ugovore s te dvije tvrtke. O sudskom sporu s Preventom koji je i dalje u tijeku nije htio odgovarati na pitanja.

Karijeru započeo u TAS-u

Zaustavljanje proizvodnje VW Grupe zbog okršaja s dobavljačima postala je top tema tjedna u europskim medijima, a kako se ispostavilo, vlasnik grupacije u čijem su vlasništvu dvije prkosne firme je bosanskohercegovački poduzetnik Nijaz Hastor, koji na ovaj ili onaj način sa Volkswagenom surađuje od samog početka svoje karijere.

Rođen je 1. siječnja 1951. godine u Ustiprači, naselju smještenom u blizini Goražda u istočnom dijelu BiH, koje danas teritorijalno pripada Republici Srpskoj. Hastor je srednjoškolsko obrazovanje završio u Goraždu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu 1974. godine. Po završetku školovanja počeo je raditi u Tvornici automobila Sarajevo (TAS).

U tvornici automobila Sarajevo, Volkswagen je imao 49 posto vlasništva. Hastor je 1989. godine prešao raditi u Volkswagen u Wolfsburg. U Njemačkoj je počeo razvijati vlastiti biznis s Prevent DEV tvrtkom, koja proizvodi dijelove za njemačku automobilsku industriju.

Širenje biznisa u BiH

U Bosnu i Hercegovinu vraća se 1995. godine i u Sarajevu pokreće ASA grupaciju, u okviru koje je poslovala ASA Auto, ovlašteni uvoznik vozila Volkswagen, Audi, Seat, Škoda i Porsche sa kojima je ASA Auto pokrivao gotovo polovicu tržišta prodaje novih automobila. U 2013. godini izgubili su pravo na uvoz i prodaju automobila VW grupacije, što je preuzela Porsche Austrija sa sjedištem u Salzburgu.

U okviru ASA grupacije, osim prodaje i servisa automobila, počeli su nuditi bankarske i financijske usluge te usluge osiguranja, a grupu su činile Moja Banka, ASA osiguranje, ASA Abanka Leasing, Euromedia i niz drugih, a grupacija se sastoji od 20 različitih firmi s ukupno 600 zaposlenih.

Zatim je 1999. godine u BiH osnovana Prevent grupa, tvrtka za proizvodnju autopresvlaka koja je odmah počea raditi za Volkswagen. Prevent grupa je ubrzo postala jedan od vodećih izvoznika na području Bosne i Hercegovine. Grupacija je s vremenom svoju glavnu djelatnost proširila na proizvodnju interijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće te namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 tisuća ljudi.

13.000 zaposlenika u 15 zemalja

Paralelno sa širenjem poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini, Hastor nastavlja sa širenjem svojeg poslovnog carstva u inozemstvu. Prevent Grupa prisutna je u 15 zemalja, među kojima su Njemačka, Austrija, Rumunjska, Španjolska, Brazil, Mađarska i Turska, a korporacija ukupno zapošljava preko 13 tisuća ljudi.

Preuzimanjem tvrtke Ebyl dobili su sedam tvornica autopresvlaka u Austriji, Mađarskoj i Rumunjskoj, akvizicijom njemačke kompanije TWB preuzeli su tri tvornice u Njemačkoj i Brazilu koje proizvode metalne dijelove za automobilska sjedala. U vlasništvu imaju i tvornicu automobilskih stakala Rioglass sa sjedištem u Parizu.

Od 2009. do 2011. godine Nijaz Hastor je na funkciji člana Nadzornog odbora u AD Plastiku, hrvatskoj kompaniji iz Solina koja proizvodi autodijelove. U Hrvatskoj Hastor ima malu konzultantsku tvrku: Arkon -poslovno posredništvo, sa sjedištem u Omišu, koja je 2015. imala prihod od 260.000 kuna.

Najbogatiji poduzetnici u BiH

O privatnom životu Nijaza Hastora i njegove obitelji ne zna se mnogo. Hastor je u braku i ima dva sina, Damira i Kenana Hastora, koji su odrasli u Wolfsburgu i nakon školovanja u SAD preuzeli menadžerske pozicije i upravljaju poslovima kompanije iz Wolfsburga, gdje i dalje žive.

Nijaz Hastor rijetko se pojavljuje u javnosti a kada to čini, uglavnom se radi o događajima povezanima sa sponzorskim aktivnostima njegovih kompanija, kao što je suradnja ASA Grupe s organizacijom Sarajevo Film Festival.

Prema listi najbogatijih poduzetnika u Bosni i Hercegovini koju je objavio Forbes, braća Damir i Kenan su na prvom mjestu s oko 771 milijuna KM (odnosno oko 3 milijarde kuna ukupnog prihoda), s time da u taj iznos nisu uračunati prihodi njihovih poslovnih djelatnosti u njihovim tvrtkama u inozemstvu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti