Automatizacija poslovnih procesa uz primjenu softverskih robota

21.09.2020. 14:43 / Izvor: Akta.ba
Automatizacija poslovnih procesa uz primjenu softverskih robota

Comtrade digitalni radnik je softverski robot koji je baziran na RPA (Robotic Process Automation) tehnologiji.

Zamislite scenario: manuelne procese koji se ponavljaju i izvode prema ustaljenim procedurama i pravilima, umjesto zaposlenih, obavlja softverski robot! Na ovaj način - sa kapacitetom rada robota od 24 sata i 7 dana u nedjelji - sve se izvršava brže i efikasnije, bez zastoja i grešaka, a zaposleni se mogu posvetiti strateškim aktivnostima koje donose vrijednost vašem poslovanju.

Slične aktivnosti su se mogle sprovesti i ranije (skriptiranje, screen scraping, itd.), no za takve poduhvate bilo je potrebno specijalizirano programersko znanje, čime takve automatizacije nisu bile široko dostupne, a zbog čega je i u konačnici cijena bila značajno veća. Danas je fokus na specijaliziranim kompanijama koje rade aplikacije za izradu softverskih robota. Time se znanje potrebno za izradu jednog takvog robota značajno pojednostavljuje, jer se sama automatizacija događa na nivou korisničkog sučelja.

Mogućnosti koje otvara automatizacija na ovom nivou najlakše je uočiti u situacijama kada želimo automatizirati proces u kojem povlačimo podatke iz sistema koji je javno dostupan, ali nemamo mogućnost pristupa kroz određene servise (npr API). Za softverske robote dovoljno je imati dostupne podatke na ekranu, čime se omogućuje automatizacija daleko većeg broja procesa nego ranije.

 

Šta je Comtrade digitalni radnik?

Comtrade digitalni radnik je softverski robot koji je baziran na RPA (Robotic Process Automation) tehnologiji. Naš tehnički tim sa velikim uspjehom svakodnevno razvija nove softverske robote, koristeći platforme globalno priznatih tehnoloških vendora iz RPA domena. Ovi roboti postali su svakodnevica u radu velikog broja organizacija, omogućavajući značajan rast produktivnosti, smanjenje troškova i veće zadovoljstvo krajnjih korisnika.  

 

Čime digitalni radnik može da se bavi?

Procesi idealni za Comtrade digitalnog radnika su:

  • Repetitivni procesi zasnovani na pravilu
  • Procesi koji se intenzivno izvršavaju i oni skloni ljudskoj grešci
  • Procesi koji su skupi, zbog manuelnog rada zaposlenih
  • Procesi rada sa struktuiranim podacima i formatima
  • Procesi sa više aplikacija koje zaposleni koristi

 

Moguće oblasti rada

Robot svoje mjesto može pronaći u različitim departmanima u kompaniji i obavljati poslove kao što su invoice processing i tax calculation, pa sve do unošenja podataka o novom zaposlenom u HR sistem ili obrade zahtjeva za poslovni put.

Samo neki od primjera navedeni su u nastavku:

  • Finansije i knjigovodstvo – Order Entry, Accounts Receivable, Order Fulfillment, Issue Payment, General Accounting, Regulatory Reporting, Process Invoices
  • Administracija – Processing Information and Forms Fulfillment
  • Ljudski resursi – Source and Screen Candidates, Job Postings, Onboarding Process, Workforce Scheduling
  • Korisnička podrška – Billing Customers, Closing Fraudulent Accounts, Compliance Reporting, Resolving Disputes, Sending Notifications, Customer Information Updates
  • Nabavka – Processing Purchase Orders, Invoice Processing, Monitoring Inventory Levels, Sending Notifications, Keep Track of Requests
  • IT – Test Application, Provide End-User Support, Run Infrastructure

 

Zamislimo, za primjer, primjenu u računovodstvu: veliki broj računa koje je kompanija primila ili izdala, a koji se moraju unijeti u knjigovodstveni program. Ovo je idealan slučaj za RPA, a koji u radnom okruženju povećava efikasnost i kvalitet koja sigurno donosi cost benefit.

Nakon što je račun skeniran ili primljen mejlom, podaci iz njega automatski se prebacuju u knjigovodstveni program, nakon čega se dodatno prekontroliše da li je PDV u njemu ispravno izračunat. Ukoliko nije, ovlašteno lice prima mejl koji upozorava da određeni račun nema ispravno izračunat porez.

Aplikacije i sistemi prilagođeni radu robota

Naš softverski robot može izvršavati veliki broj operacija koje zaposleni obično izvršava na svom računarskom sistemu koristeći dostupne aplikacije i portale na internetu.

 

RPA predstavlja trenutno najbrže rastući segment enterprise softvera: riječ je o ekonomičnoj opciji za sve kompanije koje samostalno upravljaju svojim aktivnostima i zaposlenima. Očekuje se da će korištenje robotskih aplikacija u svim aspektima poslovanja značajno da se poveća u narednim godinama, kako zbog atraktivnosti rješenja, tako i zbog nužnosti usljed izazova koji nastaju digitalizacijom. Procjenjuje se da će RPA tržište biti čak desetostruko veće kroz 5 godina!

Upravo zbog toga, prepoznavanje značaja robotskih rješenja od suštinske je važnosti za konkurentsku poziciju savremenih kompanija. Pridružite nam se 24. septembra i na vrijeme uočite potencijalne benefite koje RPA može donijeti vašem poslovanju.

 

Prijavu možete izvršiti na sljedećem linku :

 https://www.comtradeintegration.com/sr/vebinar/automatizujte-svoje-poslovanje-uz-softverske-robote-24-septembar-u-10h/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave