Predstavljanje rezultata Studije o digitalnoj transformaciji kompanija u BiH

22.10.2021. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Studija o digitalnoj transformaciji kompanija

Panel diskusija na temu "Digitalna transformacija kompanija u Bosni i Hercegovini: Analiza stanja i preporuke".

Panel diskusija na temu "Digitalna transformacija kompanija u Bosni i Hercegovini: Analiza stanja i preporuke", bit će održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 28.10.2021. godine od 13:00 sati. 

Na ovom događaju će biti predstavljeni rezultati studije o digitalnoj transformaciji kompanija u BiH. U izradi studije učestovao je multidisciplinarni tim saradnika Udruženja za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a cijeli poduhvat je podržao i projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Njemačke vlade.

Studija je obuhvatila istraživanje koje je usklađeno (u mjeri u kojoj je to bilo moguće) sa dva metodološka okvira:

  • Indeks digitalne ekonomije i društva (The Digital Economy and Society Index – DESI) koji prati ukupne evropske digitalne performanse, pružajući podatke o stanju digitalizacije svake države članice, te im pomaže da identificiraju područja koja zahtijevaju prioritetno ulaganje i djelovanje.
  • Digital Transformation Scoreboard (DTS) Evropske komisije, koji ima za cilj praćenje transformacije industrija i kompanija, a koji koristi kvalitativne i kvantitativne podatke za istraživanje usvajanja digitalnih tehnologija.

U zaključku studije je predstavljen profil zemlje koji, po ugledu na DTS pruža: zaključak po pitanju bh. okruženja i pokretača digitalne transformacije; Isticanje snaga zemlje i područja za poboljšanje; Kratku procjenu mjesta na kojem se nalazi država u odnosu na druge države Evrope. I finalno, slijedeći sve nalaze, provedeno je profiliranje kompanija, te su kreirane kategorije sa ponuđenim opisom i karakteristikama.

Na ovaj način je u Studiji o digitalnoj transformaciji kompanija u Bosni i Hercegovini prezentiran polazni mjerni sistem za oblast digitalne transformacije poslovanja BH kompanija, te rezultati provedene analize se mogu smatrati baseline studijom.

Digitalne tehnologije imaju sve veći uticaj na način života, zapošljavanje, odnose i društvenu interakciju. Izraz "digitalna transformacija" (DT) odnosi se na duboke promjene koje se događaju u svim sektorima ekonomije i društva uslljed uvođenja i integracije digitalne tehnologije u sve aspekte ljudskog života. Očekuje se da će DT biti strateška tema politike, te postoji hitna potreba za identifikacijom i rješavanjem trenutnih i potencijalnih ekonomskih i društvenih pitanja procjenom uticaja i identificiranjem područja koja zahtijevaju političku intervenciju.

S obzirom na važnost digitalne transformacije za konkurentnost kompanija i ekonomije u cjelini, ovo je jedan od prioriteta Europske unije (EU). Evropski parlament pomaže u oblikovanju politika koje će ojačati kapacitete u provedbi novih digitalnih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za kompanije i potrošače, razviti digitalne vještine ljudi te obučavati radnike i digitalizirati javne usluge te intenzivno pratiti digitalnu transformaciju preduzeća u državama članicama.

Ukoliko ste zainteresovani da pratite predstavljanje Studije i panel diskusiju, potrebno je da popunite prijavni obrazac na linku https://bit.ly/3vxzRgf, te da naznačite da li ćete izlaganje i diskusiju pratiti na lokaciji (na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu) ili online, a kako bismo Vam mogli dostaviti link za video konferenciju.

Broj učesnika na lokaciji je ograničen na 30 osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave