Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Internacionalni festival ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova "JAHORINAFEST 2009." - Jahorina od 29. novembra do 02. decembra 2009. godine.

02.11.2009. 10:45 / Izvor: eKapija.ba

3. Internacionalni festival ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova "JAHORINAFEST 2009.", bit će održan na Jahorini, u periodu od 29. novembra do 02. decembra 2009. godine.

Festivalu su zastupljene sljedeće takmičarske kategorije:

- EKOLOŠKI FILM (EMISIJA) do 50 MINUTA

- TURISTČKI FILM (EMISIJA) do 50 MINUTA

- PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA do 50 MINUTA

Selektovanje programa

Selekciona komisija od tri člana pravi izbor filmova za takmičarski program. Dva su osnovna kriterija za selektovanje programa: kvalitet i iskren i pošten autorski pristup.

Jahorinafest je manifestacija internacionalnog karaktera na kojem pravo učešča imaju sve državne (javne) i privatne televizijske kuće, te TV produkcije, ovlaštene za profesionalnu proizvodnju televizijskih emisija, kao i autori sa svojim ostvarenjima.

Cilj Festivala je da afirmiše ekološke i turističke vrijednosti svih zemalja svijeta jer je ekološka sredina mjesto življenja svih ljudi na svijetu, ali istovremeno i najugroženije mjesto na planeti. Pored takmičarskog dijela programa, u kome se očekuje pedesetak filmova u zvaničnoj selekciji, bit će organizovano niz pratećih manifestacija vezanih za ekologiju i turizam.

Pokretač i inicijator Festivala je Televizija OSM i udruženje građana za zaštitu životne sredine JAHORINAFEST, a pokrovitelji Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo i opština Pale. Finansira se i stiče imovinu putem materijalne podr{ke osnivača i donatora. Festival u skladu sa Statutom i programskim ciljevima, sarađuje sa srodnim domaćim i međunarodnim manifestacijama srodnog karaktera.

Pored njih, pokrovitelji festivala su i Grad Sarajevo i OHR.

"Sa zadovoljstvom smo se pridružili manifestaciji koja ima privredno-kulturni, ali i olimpijski karakter. Sarajevo je olimpijski grad, i okolne olimpijske planine su naše zajedničko dobro, a zauzimaju i značajno mjesto u ukupnoj turističkoj ponudi. U pitanju je i interes ekološke ljepote, i bio bi grijeh ne pokazati svijetu tu ljepotu”, rekao je između ostalog tom prilikom gradonačelnik Alija Behmen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave