"Jahorinski poslovni forum" 25. i 26. marta u online formatu​

17.03.2021. 09:46 / Izvor: SRNA
'Jahorinski poslovni forum' 25. i 26. marta u online formatu​

Jubilarna naučna konferencije sa međunarodnim učešćem - Jahorinski poslovni forum 2021 biće održana u online formatu 25. i 26. marta, a pristiglo je 46 radova.

Jubilarna naučna konferencije sa međunarodnim učešćem - "Jahorinski poslovni forum 2021" biće održana u online formatu 25. i 26. marta, a pristiglo je 46 radova od 71 autora iz šest zemalja, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Ekonomskog fakulteta na Palama.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama Radomir Božić rekao je da je ovogodišnja tema konferencije "Jugoistočna Evropa u vrtlogu krize 2020. godine disruptivnih inovacija, politika i mjera za održivi privredni rast", te da su angažovali više od 50 recenzenata iz zemlje i inostranstva.

Božić dodaje da je od pristiglih 46 radova, devet studentskih, jer je Ekonomski fakultet obavezao studente drugog ciklusa da moraju da objave jedan rad u časopisima, na konferencijama da bi ušli u proceduru prijave, izrade i odbrane master rada.

"Završili smo sve organizacione, operativne i suštinske aktivnosti na pripremi organizacije ove konferencije. U radu konferencije učestvovaće dvije trećine autora iz inostranstva, a preko 90 odsto su autori sa akademskim zvanjima", istakao je Božić na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, ukupno je zastupljen 71 autor iz šest zemalja okruženja, 18 gradova, 19 fakulteta i 14 univerziteta.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo rekao je da se na fakultetu trude da njeguju tradiciju kako ove visokoškolske ustanove koja postoji 27 godina na Palama, tako i naučne konferencije.

"Ekonomski fakultet na Palama opstaje i njeguje tradiciju i sve ono što je dobro, istovremeno radeći i na tranziciji kao jednom višem kvalitetu našeg grada i bolje ponude za naše studente", izjavio je Đogo i dodao da je predsjednik naučnog odbora konferencije profesor doktor Branko Đerić, koji je od prvog dana na fakultetu i dio njene tradicije.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Predrag Mlinarević kaže da su ova godina i naučna konferencija specifični po pandemiji virusa korona i pokušaju suzbijanja njenih posljedica.

Što se tiče suzbijanja posljedica, to se najviše odnosi na očuvanje radnih mjesta ali i na promjene politika, kaže Mlinarević, do kojih će neminovno doći nakon završetka pandemije.

Mlinarević dodaje da je tema jubilarne konferencije suštinski orjentisana na suzbijanje posljedica, dok je struktura radova takva da su obrađena pitanja, reakcije i efekti mjera, čiji cilj je bio ublažavanje posljedica pandemije. 

"Pokušaćemo da sublimiramo sve rizike koji su se nadvili nad ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, ali i da zaintrigira naučnu javnost i one na odgovornim funkcijama, kako bi bile pripremljene ekonomske politike da spriječe ulazak u zonu produžene recesije. Putem sajta konferencije radovi će biti dostupni svima na uvid, zajedno sa uvodničarima koji su otvorili pitanja šta će u budućnosti, nakon krize sa koronom, biti sa kompanijama i njihovim poslovanjem", naglasio je Mlinarević.

On naglašava da će 10. jubilarna naučna konferencija biti održana u onlajn formatu sa debatom u tematskim blokovima, a učestvovaće i autori i ostatak naučne zajednice, koja će biti snimljena, sačuvana i dostupna putem Jutjub kanala Ekonomskog fakulteta.

Mlinarević kaže da je u okviru priprema za ovu konferenciju, Ekonomski fakultet završio Knjigu apstrakata u štampanoj i Zbornik radova u elektronskoj formi, koji je prema podacima resornog ministarstva, proglašen najboljim naučnim i stručnim časopisom u Republici Srpskoj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave