Hidro potencijal krajem novembra okuplja region na samitu u Salzburgu

08.11.2018. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Hidro potencijal krajem novembra okuplja region na samitu u Salzburgu

29. novembra u Salzburgu održat će se 1. Samit i Biznis sastanak "Investirajte u Zapadni Balkan".

29. novembra u Salzburgu, u okviru najveće hidroenergetske platforme u Evropi, RENEXPO® INTERHYDRO održat će se 1. Samit i Biznis sastanak "Investirajte u Zapadni Balkan".

Kako najavljuju organizatori, na samitu će svoje potencijale i buduće hidroenergetske projekte predstaviti Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Hrvatska.

U okviru Energetske zajednice sve balkanske države su se obavezale da povećaju svoj udio obnovljivih izvora energije na 25-40% u proizvodnji električne energije. U sektoru hidroenergije, potencijal mnogih rijeka, koji je i dalje daleko od eksploatacije za proizvodnju električne energije, može se bolje iskoristiti selektivno kroz niz velikih projekata i izgradnju malih hidroelektrana.

Procjenjuje se da je novo tržište interesantno investitorima, ali i kompanijama koje traže partnere u ovom regionu.

Samit i sastanak "Invest in Balkan Region" informiše o stanju u pojedinim zemljama u regionu, planiranim i implementiranim projektima, finansiranjem, kao i pravnim i poreskim aspektima za projekte hidroenergetike u regionu. Diskutovat će se o uslovima zakonskog okvira, ekonomske efikasnosti sa finansijskih i ekoloških aspekata. 

Trenutne izazove i finansijske mogućnosti za hidroenergiju predstavit će i Svjetska banka.

"Cilj je pokazati potencijalnim investitorima mogućnosti tržišta, učiti se od već realizovanih projekata i uspostaviti nove kontakte kako bi promovisali potencijal hidroenergije u regionu. Sa Zapadnim Balkanom kao partnerskim regionom, ovogodišnji RENEXPO® fokusira se na umrežavanje između Zapadne i Istočne Evrope", izjavila je Jelena Bunčić, marketing menadžer REECO kompanije, ujedno i moderator konferencije.

Neke zemlje su već ponudile koncesije za zanimljive lokacije

Druge teme na samitu uključuju trenutne okvirne uslove, praktično iskustvo, komponente u izgradnji elektrana, skladištenje energije, direktni marketing i ekološki aspekti hidroenergije. 

Program konferencije možete pogledati na sljedećem linku, kao i registraciju.

RENEXPO® INTERHYDRO pruža pregled svih aspekata hidroenergije kao efikasnog, pouzdanog i skladišnog oblika energije koji čini neophodan doprinos održivom snabdevanju energijom. U konferencijski program uključeni su stručnjaci iz oblasti hidroenergije, poslovanja i industrije, vlasti i zajednica, politike i nauke iz cele Evrope. Dodatne informacije na: www.renexpo-hydro.eu.           

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave