Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta "GRAPOS-EXPO 2010." - 07. - 10. aprila 2010. godine u Gračanici

05.03.2010. 12:51 / Izvor: eKapija.ba

U cilju pozitivnog uticaja na privredni razvoj i stvaranja pozitivne poduzetničke klime, povećanja konkurentnosti privrednog sektora, te boljeg međusobnog povezivanja privrednih subjekata, u Gračanici će se od 7. do 10. aprila 2010. godine održati prvi Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO 2010.

Inicijativu uspostave projekta sajma poduzetništva i obrta u Gračanici dali su Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica i Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, a prihvatili su je i općina Gračanica, BOMS-expo d.o.o. i Njemačka tehnička saradnja - GTZ, te zajedno nastavili na stvaranju uvjeta za ostvarenje tog projekta. Također, Inicijativi se pridružio Klaster plastičara i alatničara BiH.

Kako je za portal eKapija.ba kazao Nedžad Nuhanović, direktor sajma, do sada su se prijavila već 123 izlagača, što potvrđuje njegov međunarodni karakter i tendencije da preraste u tradicionalnu manifestaciju. Prema njegovim riječima, GRAPOS-EXPO će raspolagati sa 6.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, te isto toliko otvorenog. Također, parking uz samo sajmište kapaciteta 7.000 parkirnih mjesta će moći zadovoljiti potrebe izlagača i posjetilaca.

"Brojevi govore da do sada niko u Bosni i Hercegovini nije napravio ovakvu manifestaciju. Mi smo u startu postavili jedan izuzetno visok nivo i kriterij koji ćemo nastojati održati i u budućnosti, a već iduće godine očekujemo znatno veći sajam, što pokazuje da će dobiti karakter tradicionalne manifestacije", kazao je Nuhanović.

Sajam poduzetništva GRAPOS-EXPO pokrenut je sa ciljem obavljanja djelatnosti priređivanja sajma poduzetnika i obrtnika u Gračanici, kao i drugih sajmova i izložbi, te za obavljanje djelatnosti promocije i međusobnog boljeg povezivanja poduzetništva općine Gračanica i poduzetništva čitavog Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i cijelog državnog prostora BiH, kao i privrednih subjekata iz šireg prekograničnog okruženja.

Vizija projekta GRAPOS-EXPO je "Međunarodni centar promocije poduzetništva, lider u kvalitetu organizacije sajmova", a njegova misija će ići u pravcu postizanja privlačnosti sajma za izlagače i posjetioce, zatim njegova ekonomska i finansijska samoodrživost, povećanje konkurentnosti poduzetništva i očuvanje tradicijskih zanata i privrednih vrijednosti BiH.

Također, u fokusu sajma će biti intenziviranje promocije bosanskohercegovačke privrede, privlačenje ulaganja, kao i stvaranje jasne spoznaje o vlastitim (tradicionalnim i savremenim) snagama i privrednim vrijednostima.

Međunarodni sajam poduzetništva i obrta u Gračanici profilira se kao sajam dostignuća uvjeta iz okruženja koji doprinose razvoju poduzetništva i obrtništva, a njegovu glavnu strukturu će činiti:

  • Izložba proizvoda i usluga poduzetnika i obrtnika iz sektora metala, drvoprerade, gume i plastike, te građevinarstva, koji su ujedno i nosioci privrednog razvoja Gračanice i Tuzlanskog kantona.
  • Izložba starih i umjetničkih zanata Bosne i Hercegovine sa ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa i rehabilitacije starih i umjetničkih zanata.
  • Izložba proizvoda za supstituciju uvoza na kojima će velika poduzeća prezentirati proizvode koje uvoze i koji se ne prizvode u domaćoj privredi, a mogu biti predmet usvajanja i razvoja od strane domaćih poduzetnika i obrtnika, sve sa ciljem supstitucije uvoza i povećanja izvozne konkurentnosti domaćih proizvođača.
  • Prezentacija poslovnih zona i uvjeta koje pružaju investitorima za ulazak u prostore poslovnih zona.
  • Učestvovanje partnerskih komorskih institucija sa prezentacijom svojih programskih aktivnosti i uvjeta u doprinosu i potpori razvoju privrednih aktivnosti.
  • Prezentacija Klastera plastičara i alatničara BiH, njegovih članica, njihovih kapaciteta i poslovnih mogućnosti, te promocije kvalitetnog poslovnog povezivanja poduzetnika organiziranjem klastera.
  • Prezentacija bratimljenih gradova i općina sa ciljem podizanja kvalitetne poduzetničke klime i iniciranja povezivanja poduzetnika i obrtnika na širim prostorima.

Za vrijeme održavanja sajamske priredbe organizirat će se stručni skupovi i susreti na temu aktuelnih privrednih zbivanja i uvjeta koji su na raspolaganju poduzetnicima i obrtnicima u podršci njihovog razvoja. Planirani profil i djelatnosti sajma trebaju dati poslovni pečat sajmu i učiniti ga atraktivnim centrom za promociju i komunikaciju privrednika općine Gračanica, Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i same BiH.

Obzirom na širi interes za aktivno učešće u projektu kao mreža pridruženih partnera u projektu su uzeli učešće Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak TK, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK.

GRAPOS-EXPO 2010 predstavlja privrednu aktivnost sajamske priredbe malog i srednjeg poduzetništva i ostalih aktera razvoja poduzetničke klime i privrednog i ekonomskog razvoja, a njime će se započeti provoditi razvojni projekt općine Gračanica: Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave