Bezbjedan prelazak sa tradicionalnog poslovanja na model rada na daljinu

22.09.2020. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Bezbjedan prelazak sa tradicionalnog poslovanja na model rada na daljinu

Unaprijedite strategiju zaštite vaših teleradnika uz efikasna Comtrade System Integration i Fortinet rješenja

Unaprijedite strategiju zaštite vaših teleradnika uz efikasna Comtrade System Integration i Fortinet rješenja

COVID-19 pandemija primorala je mnoga preduzeća da većini, ako ne i svim svojim zaposlenima, brzo omoguće rad od kuće. Upravo zbog globalne pandemije, skoro dvije trećine kompanija prebacilo je bar polovinu svojih zaposlenih da radi na daljinu. 62% zaposlenih Amerikanaca, primjera radi, izjavilo je da su tokom krize radili od kuće, a broj zaposlenih na daljinu se udvostručio između 13. marta i 2. aprila 2020. godine – i to nije samo privremena promjena. Gotovo trećina svih organizacija sa radnicima na daljinu očekuje da će polovina ili više zaposlenih nastaviti da radi od kuće i nakon pandemije.

Međutim, dok su svjetla konferencijskih sala i kancelarija ugašena, lokalni podaci, aplikacije i serveri i dalje rade na opsluživanju kritičnih poslovnih funkcija preduzeća. I ne samo to, već svi radnici na daljinu zahtjevaju siguran pristup mrežnim resursima. Uprkos ovim izazovima, uz postojeće ili nove Fortinet proizvode možete brzo da proširite pristup na daljinu bez ugrožavanja sigurnosti ili produktivnosti, dok vam Comtrade System Integration može pomoći da održite kontinuitet poslovanja i u nepredvidivim okolnostima implementacijom pouzdanih rješenja.

Promjene na mreži utiču na sigurnost rada na daljinu

Sigurnosne implikacije tako dramatične tranzicije u izuzetno kratkom vremenskom periodu ne mogu se dovoljno naglasiti. U normalnim okolnostima, premještanje cjelokupne radne snage iz sigurnog IT okruženja na kućne mreže sa vrlo malo sajber bezbjednosti, zahtjevalo bi dugoročno planiranje i pripremu. Ali, to nije bila opcija u 2020. godini. Kao rezultat toga, 32% ispitanika ovogodišnje Fortinet-ove ankete Securing Remote Work, otkrilo je da je postavljanje i upravljanje bezbjednom povezanošću najizazovniji aspekt prelaska na rad na daljinu.

Dio problema bila je i činjenica da uređaji u osnovnoj mreži kompanije nisu dizajnirani da upravljaju neophodnom količinom VPN veza. Upravo zbog toga, mnoge veze nisu bile sigurne. Ili, ukoliko su čak i bile kriptovane, postojeći firewall-i nisu mogli da pregledaju VPN tunele kako bi se uvjerili da se ne koriste za isporuku malvera – bar ne bez značajnog usporavanja veza.

Drugi dio izazova je i taj što mnoge kućne mreže nisu postavljene tako da podržavaju propusni opseg VPN-a, a kamoli bandwidth-hungryposlovne aplikacije poput onih za održavanje video konferencija. Pored toga, uređaji krajnjih korisnika (mnogi radnici počeli su da rade od kuće koristeći lični uređaj), često nisu zaštićeni, kao ni drugi uređaji povezani na kućnu mrežu. Upravo ovi izazovi učinili su da kućne mreže budu idealna meta za sajber kriminalce.

Sajber kriminalci ciljaju udaljene radnike

Kao što se i moglo očekivati, istraživači syber prjetnji uočili su značajan pomak u ponašanju sajber kriminalaca. Prema najnovijem FortiGuard Labs Threat Landscape istraživanju, globalni senzori otkrili su da su se glavni ciljevi napada identifikovanih u prvoj polovini 2020. godine prebacili sa ciljanja korporativnih uređaja i aplikacija, na stvari poput kućnih rutera i uređaja obično priključenih na kućne mreže, kao što su DVR-ovi.

Takođe, zabilježen je i značajan porast napada usmjerenih na krajnje korisnike koji su, zabrinuti zbog korona virusa, kliknuli na zlonamjerne linkove ili otvorili priloge zaražene ransomverom ili neki drugim malverom. FortiGuard Labs tim vidio je, tokom ovog proljeća, u prosjeku oko 600 novih phishing kampanja dnevno. Uzevši u obzir da kućni korisnici više nisu zaštićeni korporativnim sigurnosnim uređajima, malver na mreži postao je najčešće sredstvo napada. 

Zbog toga što se mnogi uređaji priključeni na kućne mreže ne skeniraju niti ažuriraju dovoljno često kao korporativni, najčešće zloupotrebe do sada otkrivene u 2020. godini ciljaju starije sisteme. Gotovo dvije trećine napada ciljale su ranjivosti otkrivene u 2018. godini, dok je četvrtina ciljala one iz 2004. godine.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, IT timovi pokušavali su da uklone sigurnosne praznine u svojoj strategiji za radnike na daljinu. Ipak, dok 92% organizacija izvještava o budžetskim ulaganjima u bezbjednost teleradnika, krajnji korisnici su i dalje prva linija svake bezbjednosne strategije – sada više nego ikada. Sajber kriminalci nastaviće da ciljaju radnike na daljinu, bez znakova popuštanja.

Ukoliko želite da čujete nekoliko prijedloga o tome šta možete učiniti da smanjite rizike i nadogradite svoju strategiju korporativne bezbjednosti, pozivamo vas da pogledate 45-minutni vebinar "Fortinet Teleworker – Secure Remote Worker", koji je Comtrade System Integration organizovao u saradnji sa svojim partnerima iz kompanije Fortinet.

Prijavite se putem linka, i već danas preuzmite svoj besplatan primjerak snimljenih materijala i prezentacija sa vebinara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave