Kako razumjeti finansijske izvještaje

02.11.2021. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Finansijski izvještaji CPE

Naučite donositi bolje poslovne odluke kroz razumijevanje finansijskih izvještaja.

SARAJEVO - 23. novembar 2021; 9:30-16h, Hotel Hills 5*

ograničeno na 20 učesnika

Iskoristite popust za rane prijave do 13. novembra

 

Naučite donositi bolje poslovne odluke kroz razumijevanje finansijskih izvještaja.

Cilj nam je kroz ovaj praktični seminar sve one koji nisu eksperti u finansijama upoznati sa sadržajem finansijskih izvještaja i njihovim značenjem. Od aktive i pasive, preko prihoda i rashoda, sa zadržavanjem na pojedinačnim bilansnim pozicijama, pa do osnova kontrolinga, budžetiranja i slično.

Sve kompanije su u obavezi da naprave i predaju svoje (godišnje) finansijske izvještaje. A da li baš svi direktori, članovi uprave, srednji menadžment, HR menadžeri, voditelji marketinga, prodaje, nabavke, IT i projekt menadžeri i ostali poznaju i razumiju brojeve koji su u tim finansijskim izvještajima?

Finansijski izvještaji predstavljaju kvantificirani prikaz poslovanja kompanija te je njihova analiza vrlo bitna za uspješno upravljanje. Rezultati finansijske analize pomažu menadžmentu i vlasnicima u utvrđivanju segmenata poslovanja koje je potrebno unaprijediti te omogućuju usporedbu ostvarenih rezultata u odnosu na plan, konkurenciju i tržište. Upravo je stoga poznavanje osnovnih tehnika i metoda finansijske analize od izuzetnog značaja za sve korisnike finansijskih izvještaja bilo da je riječ o internim (vlasnici, menadžment) ili vanjskim korisnicima (banke, tržište kapitala, državne institucije).

Ukazat ćemo na vrijednost gotovine, osnove risk menadžmenta i upravljanja zalihama. Naravno, ni investicije i praćenje investicija nećemo preskočiti. Želimo da svi ti pojmovi i brojevi koji stoje uz njih ne budu bauk, nego alat na osnovu kojeg će biti lakše donijeti buduće poslovne odluke.

Seminar je namijenjen kako početnicima koji žele naučiti osnove analize finansijskih izvještaja, tako i onima koji već imaju iskustva ali žele unaprijediti svoje razumijevanje finansijskih izvještaja i donositi bolje poslovne odluke.

Iskoristite popust za rane prijave do 13. novembra.

Više informacija i prijave

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave