Digitalni potpisi - praktična primjena u BiH

01.06.2022. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Digitalni potpis

Cjelodnevni interaktivni seminar, digitalni potpisi - praktična primjena u BiH.

Cjelodnevni interaktivni seminar

Digitalni potpisi - praktična primjena u BiH

SARAJEVO- 29. juni 2022; 9.30-16.00h, hotel Hills 5*

ograničeno na malu grupu od 24 učesnika

Iskoristite popust za rane prijave do 23. juna

Veliki broj organizacija podcjenjuje koliko često mogu biti pozvane da osiguraju pouzdane dokaze o tome što se dogodilo unutar i u vezi njihovih poslovnih informaciono-komunikacionih sistema. One također podcjenjuju i zahtjeve koje pravni sistem postavlja u smislu prihvatljivosti i pouzdanosti digitalnih dokaza. Premda detalji u vezi rješavanja ovih pitanja mogu izgledati suviše "tehnički”, njihovo nerješavanje može imati značajan utjecaj na poslovanje organizacije.

Ovaj seminar je posebno interesantan pravnim službama u svim javnim i privatnim firmama, javnoj upravi, menadžerima koji upravljaju sigurnošću podataka, IT službama, advokatskim uredima, inspekcijama i tužilaštvima, kao i svima onima koji želi steći uvid u dobre prakse iz ove oblasti.

Implementacija i korištenje sistema za upravljanje elektronskim dokumentima organizacijama može donijeti značajne koristi. No, tradicionalni procesi potpisivanja dokumenata u ovakvim sistemima ne mogu biti korišteni. Tehnologija digitalnih potpisa može biti korištena u ovim sistemima kao zamjena za vlastoručne potpise. Ipak, kao i u slučaju mnogih drugih elektronskih sistema sama implementacija tehnološkog rješenja u organizaciji ne osigurava dovoljno valjanih dokaza ako elektronski identiteti budu dovedeni u pitanje.

U oktobru 2019. godine, a 13 godina nakon usvajanja Zakona o elektronskom potpisu BiH, u registar akreditovanih ovjerilaca u Bosni i Hercegovini upisana je prva firma, čime su stvorene pretpostavke za izdavanje kvalificiranih potvrda za elektronski potpis u Bosni i Hercegovini. U 2021. godini u registar je dodan još jedan kvalificirani ovjeritelj.

Cilj nam je kroz ovaj seminar upoznati učesnike sa dobrim praksama upravljanja elektronskim dokumentima temeljem preporuka međunarodnih standarda i osnovnim pojmovima u vezi digitalnog potpisivanja dokumenta s ciljem povećanja dokazne snage elektronskih dokumenta.

Teme

  • Uvod u problematiku upravljanja elektronskim zapisima;
  • Zakonski okvir upravljanja elektronskim dokumentima u BiH;
  • Dobre prakse upravljanja elektronskim dokumentima;
  • Osnove kriptografije na kojima se zasniva digitalno potpisivanje;
  • Prikaz cloud platformi za upravljanje elektronskim dokumentima;
  • Elektronski certifikati;
  • Pitanje praktične primjene Zakona o elektronskom potpisu u BiH.

Više informacija i prijave

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave