Seminar za interne auditore

28.04.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
seminar

Standard ISO 14001:2015 osigurava da svi negativni uticaji na okoliš od strane kompanije budu identifikovani, nadgledani i usklađeni sa zakonskim regulativama.

Moderan čovjek je danas žrtva sopstvenog tehnološkog napretka. Savremene tehnologije, emisije gasova, globalno zagrijavanje i trošenje prirodnih resursa su razlozi koji nas navode na to da moramo krenuti od samih sebe u očuvanju okoliša. Standard ISO 14001:2015 osigurava da svi negativni uticaji na okoliš od strane kompanije budu identifikovani, nadgledani i usklađeni sa zakonskim regulativama.

Implementacija sistema upravljanja zaštitom okoliša prema zahtjevima standarda ISO 14001:2015 obezbjeđuje kompaniji održivi razvoj u skladu sa svjetski priznatim principima i savremenim trendovima poslovanja.

Jedan je od osnovnih zahtjeva standarda ISO 14001:2015 je potreba da se posluje na ekološki odgovoran način, da je to usaglašeno sa relevantnim zakonima i da će primjena ovog standarda imati za rezultat bolji učinak na zaštitu okoliša.

Također, jedan od osnovnih alata razvoja sistema i njegovog usklađivanja je permanentno provođenje internih audita (unutrašnjih nezavisnih ocjena) unutar samih organizacija. Kvalitetno provedeni interni auditi zaštite okoliša važan su preduslov zadovoljavanja zahtjeva standarda ISO 14001 i kasnije certifikacije (audit nezavisne institucije), te stalnog poboljšavanja sistema upravljanja okolišem.

 

Cilj seminara

Edukacija osoba koje rade ili se pripremaju za rad na uvođenju, primjeni ili ocjenjivanju sistema upravljanja okolišem. Osposobljavanje za provođenje internih audita u vlastitoj, ali i drugim organizacijama (dobavljači, kooperanti i sl.).

Program seminara

Program obuhvata predavanja, vježbe, te testiranje osposobljenosti na kraju seminara po slijedećim temama:

1. Uvod u ISO 14001:2015,

2.Program i ciljevi seminara

3.Zahtjevi ISO 14001:2015,

4.Svrha i tipovi audita, certificiranje sistema upravljanja okolišem

5.Postupci i način provođenja audita:

a.priprema za audit

b.provođenje audita

c.pisanje izvještaja i nalaza

6.Zahtjevi za auditora

7.Završna provjera znanja

 

Ko može sudjelovati

Osobe koje su u organizaciji zadužene za poslove u vezi sistema upravljanja okolišem, (predstavnici za zaštitu okoliša, rukovodstvo, nabava, prodaja, tehničke službe...). Tehnička znanja nisu preduslov za prisustvo seminaru.

 

Certifikat

Svakom polazniku seminara će nakon provjere znanja testom i pozitivnim rješavanjem istog biti izdan certifikat o osposobljenosti za internog auditora prema ISO 14001:2015, od TÜV NORD Adriatic d.o.o. TÜV NORD Group, koji je priznat od svih međunarodnih institucija i kao takav može poslužiti kao polazna osnova za daljnje usavršavanje na ovom području (obrazovanje za eksternog i Lead-auditora, čime se otvara mogućnost rada za neku certifikacijsku ustanovu) i sl. Za rješavanje testa mogu se koristiti svi materijali i primjeri dobiveni na seminaru.

 

PREDAVAČ

mr.sc. Sabahudin Šabanović, dipl.ing.maš

Lead Auditor: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001

 

DATUM i MJESTO ODRŽAVANJA

Sarajevo

Hotel Radon Plaza

12.05. - 13.05.2022.

2 dana

 

CIJENA SEMINARA

185,00 EUR

 

 

POSTUPAK PRIJAVE

Ispunjenu prijavnicu dostaviti:

email:mtomasevic@tuv-nord.com

fax: +387 33 650 730

Polazniku se mailom ili faksom šalje predračun prema kojem vrši avansnu uplatu

 

UPLATA

Uplata se vrši prije početka seminara (avansno), a potvrdu o uplati potrebno je poslati na mail ili fax.

TÜV NORD Adriatic d.o.o. TÜV NORD Group obvezuje se da će podatke o učesnicima seminara, naročito one koji se odnose na lične podatke fizičkih osoba, čuvati u tajnosti.

 

KONTAKT OSOBA

Milica Tomašević

TÜV NORD Adriatic d.o.o. - Predstavništvou Bosnii Hercegovini TÜV NORD GROUP

Tel/Fax: +387 33 650 730

Email:     mtomasevica@tuv-nord.com

PREUZMI DOKUMENT:
Prijavnica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave