Microsoft kurs MD-100 Windows Client

03.10.2022. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Logosoft

Naredni kurs u Logosoft edukaciji je oficijelni Microsoft kurs MD-100 Windows Client, koji se održava u Logosoft Edukacionom centru na adresi Grbavička 4, Sarajevo.

Naredni kurs u Logosoft edukaciji je oficijelni Microsoft kurs MD-100 Windows Client, koji se održava u Logosoft Edukacionom centru na adresi Grbavička 4, Sarajevo. Polaznici ovog kursa naučit će kako da vrše podršku i konfiguraciju Windows desktopa u radnim okruženjima i zadatke instalacije vezane za Windows 10/11. 
Rezervišite svoje mjesto najkasnije do 15.10.2022. do 15:00 slanjem e-maila na edukacija@logosoft.ba

MD-100 Windows Client

Datum: 17.10.2022.

Cijena : 700,00 KM + PDV

Trajanje kursa:  5 dana

SPECIJALNA POGODNOST: Za kompanije koje prijave više od jednog uposlenika odobravamo ukupni popust od 10% (popusti se ne zbrajaju).

NAPOMENA: U cijenu kursa je uključena oficijelna Microsoft e-knjiga, vaučer za polaganje Microsoft ispita u roku od 6 mjeseci od završetka edukacije, oficijelni Microsoft Certificate of Achievement te pristup labovima 180 dana nakon završetka edukacije. Ovaj kurs je priprema za polaganje ispita Exam MD-100: Windows Client, koji je jedan od uslova za sticanje certifikata Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate.

Opis kursa

Polaznici ovog kursa naučit će kako da instaliraju, prilagode i ažuriraju Windows 10/11 operativni sistem. Dodatno, naučit će i pojedinosti vezane za novu verziju Windows 10/11. U okviru kursa će biti obrađeni standardni post-instalacijski zadaci. Također, bit će obrađeni taskovi u vezi sa konfiguracijom Windows 10/11, upravljanje storage-om, file-ovima, driver-ima, printerima i mrežom za Windows 10/11. U drugom dijelu kursa će biti obrađen i segment sigurnosti za Windows 10/11 operativni sistem, kao i zaštita podataka na uređajima. Polaznici će biti upoznati sa standardnim metodama koje se koriste za autentifikaciju i kontrolu pristupa te načinima kako konfigurisati permisije za pristup file-ovima i folder-ima te kako kreirati sigurnosne polise. Tokom kursa bit će predstavljeni različiti tipovi eksternih prijetnji te na koji način iskoristiti funkcionalnosti poput enkripcije i firewall-a, kao i alata poput Windows Defender-a. Zadnji segmet se fokusira na rješavanja problema sa instalacijama, hardverom i performansama.

Više informacija o kursu...

Profil polaznika

Polaznici ovog kursa su IT profesionalci koji se bave instalacijom, konfiguracijom, opštim lokalnim menadžmentom i održavanjem Windows 10/11 glavnih servisa. Polaznici također mogu biti upoznati i sa enterprise okruženjima, kao i cloud-integrisanim uslugama.

Nakon završetka kursa polaznici će se upoznati sa sljedećim oblastima:

Modul 1 – Windows instalacija – Ovaj modul obuhvata instalaciju Windows OS-a. Polaznici će se upoznati sa različitim edicijama Windows klijenata, zahtjevima i uključenim funkcionalnostima u okviru istih. U okviru ovog modula naučit će kako instalirati OS, kao i metode za migraciju i nadogradnju OS-a. Dodatno, polaznici će se upozanti sa uobičajenim alatima koji se koriste tokom procesa deploy-a.

Modul 2 – Konfigurisanje autorizacijske i autentikacije – U okviru ovog modula će biti obrađeni alati i funkcionalnosti Windowsa za autorizaciju pristupa do Windows klijenta. Polaznici će naučiti metode za Windows korisničko logiranje. Dodatno, u okviru ovog modula će se obraditi kako izvršiti restrikciju da pojedini korisnici mogu ili ne mogu nešto učiniti na uređajima, a sve to koristeći metode poput UAC i različite tipove korisnika.

Modul 3 – Post-instalacijska konfiguracija i personalizacija – U okviru ovog modula će biti obrađeni standardni post-instalacijski zadaci na Windows klijentu. Polaznici će naučiti kako izvršiti prilagodbu korisničkog interface-a, kao i kako koristiti Control panel i postavke u okviru istog u cilju konfiguracije standardnih OS postavki. Polaznici će se upoznati s korištenjem Powe Shell-a te na kojem principu rade driver-i za uređaje. Dodatno, bit će obrađeno upravljanje i konfigurisanje perifernog hardver-a, poput printera i sl.

Modul 4 – Windows ažuriranje – U okviru ovog modula polaznici će se upoznati s procedurom kako da Windows klijenti budu ažurni. Polaznici će upoznati metode za ažuriranje Windowsa i aplikacija, kao i alatima za upravljanje ažuriranjima, poput grupnih polica i Windows Update for Business.

Modul 5 – Konfiguracija mrežnih postavki – U okviru ovog modula polaznici će naučiti o mrežnim konceptima. Upoznat će se sa IPv4 i IPv6 te DNS-om. Naučit će kako konfigurisati mrežne postavke u Windowsu, kao i mrežne bežične tehnologije. Modul se završava sa upoznavanjem studenata sa udaljenim upravljanjem Windows-ima.

Modul 6 – Konfiguracija storage-a – U okviru ovog modula polaznici će ovladati znanjima potrebnim za konfiguraciju i upravljanje storage-om u Windows-ima. Polaznici će se upoznati sa lokalnim, cloud i virtuelnim storage opcijama. Dodatno, bit će obrađena konfiguracija storage-a na klijentskim uređajima.

Modul 7 – Konfigurisanje pristupa i upotrebe podataka – U okviru ovog modula polaznici će se upoznati sa permisijama. Takođe, bit će obrađene permisije za različite file sisteme. Polaznici će se upoznati s metodom konfigurisanja permisija za fajlove i foldere, kao i sa metodom dijeljenja foldera. Bit će obrađene lokalne i grupne permisije, kao i konfiguracija OneDrive-a i Work foldera.

Modul 8 – Upravljanje aplikacijama – U okviru ovog modula polaznici će se upoznati sa upravljanjem aplikacijama u Windowsima. Bit će obrađeni različiti tipovi aplikacija, kao i podržani metodi instalacije. Polaznici će naučiti kako instalirati aplikacije koristeći ručne ili automatizirane metode, kao i kako upravljati s aplikacijama kroz Windows Store. Na kraju, polaznici će obraditi upravljanje Microsoft Edge-om.

Modul 9 - Upravljanje zaštitom od prijetnji i naprednim sigurnosnim postavkama – U okviru ovog modula polaznici će se upoznati s metodologijama zaštite uređaja od vanjskih pretnji. Obradit će različite tipove uobičajenih pretnji. Polaznici će naučiti koristiti enkripciju, firewall i IPSec u cilju zaštite od pretnji, kao i kako koristiti Windows Defender i AppLocker.

Modul 10 – Podrška za Windows klijentsko okruženje – U okviru ovog modula polaznici će e upozanti sa Windows arhitekturom i uobičajenim okruženjima, kao i sa različitim alatima za održavanje Windows-a. Dodatno, obradit će se metodologije za efektivni troubleshoot-ing različitih problema te kako proaktivno upravljati i optimizirati Windows-e.

Modul 11 – Troubleshooting fajlova i aplikacija – U okviru ovog modula polaznici će naučiti kako planirati backup i recovery. Upoznat će se kako planirati i konfigurisati različite strategije za zaštitu podataka te kako izvršiti različite metode za recovery fajlova i sistema. Dodatno, obradit će se standardne metode za troubleshooting problema prilikom instalacije aplikacija, problema s kompatibilnošću, kao i problema sa browser-om.

Modul 12 -  Troubleshooting operativnog sistema – U okviru ovog modula polaznici će upoznati kako troubleshoot-ati probleme u vezi startup-a operativnog sistema. Bit će obrađene različite opcije za startup i recovery te kako izvršiti troubleshooting različitih Windows servisa.

Modul 13 – Troubleshooting hardvera i drivera – Polaznici će se upoznati sa upravljanjem driver-ima te kako izvršiti troubleshooting uređaja. Dodatno, upoznat će se sa koracima za vršenje troubleshootinga sistemskog hardvera i eksternih perifernih uređaja, kao što su USB uređaji i printeri, uključujući dijagnostičke metode i uklanjanje uočenih greški.

Predavač

Kurs će održati predavač Nedim Sadović.

Nedim Sadović ima preko 15 godina radnog iskustva u IT industriji te posljednjih 5 godina drži predavanja na skoro svim regionalnim IT konferencijama, kao što su MSNetwork, Microsoft Community, Windays, ATD i druge. Posjeduje preko 40 certifikata iz oblasti MCSA, MCSE, MCTS, MCDST, a među prvim u svijetu je dobio sljedeće certifikate: MCSA Windows server 2012, MCSA Windows Server 2016, MCSE Cloud Platform and Infrastructure i MCSE Server Infrastructure. 
Primarno se bavi predavanjem, testiranjem i administriranjem Microsoft Servera, a uživa i u zabavljanju publike na konferencijama na kojima učestvuje te vrlo često dobije najviše ocjene za svoja predavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave