Datalab seminar

PANTHEON eKnjiženje i OCR tehnologija: Umjetna inteligencija u službi računovođe

24.06.2023. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Datalab

U Datalabu kontinuirano radimo na razvoju i automatizaciji procesa unutar kompanije te smo tako razvili i proces eKnjiženja.

PANTHEON eKnjiženje i OCR tehnologija: Umjetna inteligencija u službi računovođe

14 JULI 2023 u 10:00

Online (Microsoft Teams)

PRIJAVI SE NA SEMINAR

U Datalabu kontinuirano radimo na razvoju i automatizaciji procesa unutar kompanije te smo tako razvili i proces eKnjiženja. OCR (Optical Character Recognition) tehnologija na bazi koje radi eKnjiženje ima značajnu ulogu u olakšavanju posla računovođe. OCR omogućuje prepoznavanje i pretvaranje papirnog u digitalni oblik, omogućujući računarima da čitaju i obrađuju tekstualne informacije. U kontekstu računovodstva, OCR tehnologija se koristi za prepoznavanje i ekstrakciju podataka s računa, izvoda i drugih financijskih dokumenata. Računovođama to omogućuje brže prikupljanje podataka, smanjenje ljudske pogreške te veću tačnost i pouzdanost.

Otkrijte revolucionarnu snagu umjetne inteligencije i digitalnih alata u području računovodstva! Naš webinar pružit će vam uvid u inovativne tehnologije u sklopu usluge PANTHEON eKnjiženje i OCR-a te istaknuti prednosti koje donose računovodstvenim stručnjacima i olakšavaju rad.

Ubrzajte procese obrade ulaznih računa i smanjite pogreške. Proces prijema računa i čitanja pomoću OCR tehnologije obično uključuje sljedeće korake:

  1. Skeniranje računa: Računi se skeniraju kako bi se stvorila digitalna slika.
  2. Prepoznavanje teksta: OCR softver analizira sliku računa i prepoznaje tekstualne elemente poput brojeva, slova tj. podataka iz zaglavlja i podnožnija računa kao i pozicije.
  3. Ekstrakcija podataka: Nakon prepoznavanja teksta, OCR tehnologija izvlači relevantne podatke sa računa, kao što su broj računa, iznos, datum, naziv dobavljača itd. i kreira dokument u PANTHEON-u na odgovarajućoj vrsti dokumenta.
  4. Validacija i obrada podataka: Izvučeni podaci provjeravaju se i validiraju kako bi se osigurala tačnost i potpunost informacija. Kontrola podatala može da uoči određene netačnosti koje su se desile prilikom prepisa te je iste potrebno korigovati.
  5. Mašinsko učenje. OCR sistem u PANTHEON-u ima mašinsko učenje koje zapamti korektiv koji ste napravili i svako naredno čitanje biva tačnije i preciznije.

Webinar će vam pružiti uvid u prednosti OCR tehnologije koju smo integrirali u PANTHEON u kontekstu čitanja ulaznih računa. Naučit ćete kako OCR u PANTHEON-u može transformirati vašu organizaciju, olakšavajući i ubrzavajući procese obrade računa.

Webinar je namijenjen svima koji se bave obradom ulaznih računa, uključujući računovodstvene timove, finansijske stručnjake kao i sve one, koji žele optimizirati svoje procese i postići veću učinkovitost.

Predavač Mirzana Muhić

Datalab BH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave