Najave / DOGAĐAJI

Večernjakov pečat: 14. svibnja u Mostaru bira se Osoba godine

02.05.2018. 13:06 / Izvor: Večernji List

Gledatelji Bosanskohercegovačke televizije (BHRT) i Hrvatske televizije (HTV) u izravnom televizijskom prijenosu 14. svibnja u 21 sat svjedočit će u Mostaru spektaklu Večernjakov pečat - izboru Osobe godine.

Manifestaciji koja je označena najvažnijim društvenim događajem na kojemu se okupe svi važni gosti, dužnosnici, uglednici, estradni umjetnici... Ususret završnici objavljujemo 150 nominiranih za Osobu godine u BiH te kandidate za europske i svjetske nagrade.

Postalo je stvar prestiža kojih će tisuću uzvanika uživo u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su obilježili proteklu godinu. Poseban Ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa više od tisuću kandidata izabere 150 nominiranih iz svih sfera života koji se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu – “Osoba godine”. Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe.

Među 200 nagrađenih u posljednjih 17 godina, “Pečat” je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa – Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju…

Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata.

Ususret Pečatu BHRT radi čak dvije dvosatne emisije. Crveni tepih, preko kojeg u dvoranu ulaze brojni predsjednici država, premijeri, ministri, predstavnici religija, kulture, sporta, estrade, također se izravno prenosi.

Pečat je glazbeni spektakl. Sve točke izvode se uživo uz Simfonijski orkestar. Svjetske i domaće zvijezde, poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petje Ivanove, Edina Karamazova, Kemala Montena, Đanija Stipaničeva, Gibonnija, Halida Bešlića, Severine te brojnih drugih, pratile su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar.

Zahvaljujući tradicionalnom partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, “Večernjakov pečat” svake godine prate brojni gledatelji i po tome je ovo najgledaniji društveni događaj koji se organizira u BiH. Do sada su mu bili pokrovitelj Predsjedništvo BiH, a supokrovitelj predsjednica RH.

Partner Pečata svih godina je UniCredit Bank. Zbog važnosti ove manifestacije, nazoče joj brojni diplomati iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji, 17. Pečat, koji će se održati 14. svibnja, bit će pod motom “Europsko proljeće”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave