Uposlenici kompanije F-AC d.o.o. dobrovoljno darivali krv

29.07.2011. 12:55 / Izvor: eKapija.ba
Uposlenici kompanije F-AC d.o.o. dobrovoljno darivali krv

Krv, tečnost koja život znači, jedina je tekućina koju nije moguće proizvesti vještačkim putem, a koja je neophodna za održavanje života i zdravlja. Jedini izvor ovog dragocijenog lijeka je čovjek. U transfuzijskim centrima u BiH bore se sa nestašicom zaliha krvi ili su im postojeće doze svedene na minimum. Do nestašice zaliha krvi dolazi jer je tokom ljetnih mjeseci i zbog češćih saobraćajnih nesreća i nezgoda veća potražnja za dragocjenom tečnošću koja život znači, dok je onih koji je daruju manje nego inače.

Imajući u vidu činjenicu da je u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH uvijek prisutan nedostatak krvi i to svih krvnih grupa, uposlenicu kompanije F-AC d.o.o. jučer su odlučili da podrže akciju dobrovoljnog darivanja krvi u suorganizaciji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH. Akciji dobrovoljnog darivanja krvi pridružio se značajan broj uposlenika ove kompanije.

Inače uposlenici F-AC d.o.o. već su u više navrata proteklih godina organizirali slične akcije kojim se redovno odazivao veći broj uposlenika.

O plemenitosti i humanosti koju su iskazali sudjelujući u dobrovoljnim akcijama darivanja krvi govori i Jasmina Šukalo, uposlenica F-AC d.o.o. koja je krv darovala već nekoliko puta.

"Redovno darujem krv i nije ništa strašno. Moje zdravlje je samo dobilo time, jer sam profiltrirala krv. Mislim da je to najmanje što možemo učiniti da pomognemo jednom čovjeku, zdravlje je najvrijednije i treba ga cijeniti. Ovo je moj način da pomognem nekome, jer je i meni jednom trebala nečija krv i pomogla mi je."

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH apeluju da je svako dobrovoljno darivanje krvi dobrodošlo, te da su ovakve ili slične akcije od izuzetnog značaja za spašavanje nečijih života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza